Poate fostul sot sa pretinda la jumatate din terenul agricol scris pe numele meu?

1 апреля 2020 3

Buna ziua. M-am casatorit fara contract matrimonial. In timpul casniciei, am cumparat un teren agricol pe numele meu (fostul sot figureaza cu 50% cota parte la Cadastru). Terenul respectiv l-am introdus in GT infiintata de mine inca in timpul casniciei. In GT fostul sot nu figureaza. GT (in timpul casniciei) a plantat o livada pe acel teren. Am divortat in iunie 2018, GT acum si-a marit valoarea fiindca am procurat si agregate agricole. Livada e in crestere si apartine GT, unde fondator si administrator sunt eu.
Achitarile pentru terenul agricol si investitiile pentru GT sunt justificate juridic doar din numele meu ( facturi si transferuri bancare doar din numele meu). Fostul sot nu a participat financiar si nici fizic (prin munca) pentru dezvoltarea si intretinerea livezii.
Intreabarea mea este:
1. Poate fostul sot sa ceara jumatate din terenul agricol? Ce pret ar putea cere? Cel cu care s-a cumparat terenul? Sau pretul de azi (de stat sau pret comercial de piata)?
2. In cazul in care el poate cere jumatate din teren, cum il va lua daca pe acel teren este un GT care a plantat livada: pretul pe jumatate de teren se va estima pornind de la pretul achitat pe terenul agricol, sau pretul livezii?
3. Cat timp are fostul sot pentru a cere impartirea bunurilor? Am inteles ca doar 3 ani, de la divort au trecut aproape 2 ani.
4. Fostul sot are dreptul sa ceara jumatate din bunurile GT, el nefiind membru? Poate sa ceara, conform legii, impartirea agregatele GT meu, care au fost procurate atat in timpul casatoriei, cat si dupa?

Jurist comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna
Pornim de la regula generală, bunurile dobindite in timpul căsătoriei sunt comune și aparțin 50/50 fiecărui soț.
Partajarea poate fi solicitată de persoana interesată în termen de 3 a nu din data cînd a aflat sau trebuia să afle despre existența încălcării unui drept al său în raport cu acel bun.... mai detaliat La moment oricum sunteți coproprietari a terenului, după 3 ani nu se anuleaza dreptul acestuia.
În rest urmează a studia actele și timpul, investiția făcută de fiecare, sunt mai multe lucruri care urmează a fi luate în calcul.
Cît țin de preț se va valorifica la data solicitării evaluării sau partajării.

Este o informație prealabilă.

3 апреля 2020