Poate sotul sa pretinda la 1/2 din casa care a fost obtinuta de sotie prin mostenire de la parintii sai?

6 декабря 2022 113

Buna ziua. Un cuplu este impreuna de 30 de ani, au impreuna 3 copii si locuiesc in casa lasata sotiei prin mostenire de parintii ei. Cuplul mentionat a pornit procesul de divort si sotul pretinde la o 1/2 din casa. Tatal sotiei a decedat acum 7 ani si a lasat testament pe sotie si aceasta abia acum a facut actele pe casa. Divortul se tot amana. Poate sotia, in aceasta situatie, sa faca actele pe casa pe numele unuia din copil fara acordul sotului?

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Дорожные правонарушения
  • Экономическое право

Buna ziua Valentin.
De regulă soțul nu poate pretinde la casa dobândită prin moștenire de către soție în timpul căsătoriei.
Totodată, soțul poate pretinde la ½ din casă doar în cazul când valoarea acestei case a sporit simțitor de când a fost moștenită de soție adică dacă la această casă din contul... mai detaliat mijloacelor comune s-a făcut reparaţie capitală, reconstrucţie, reutilare, reamenajare etc.

Soția poate să înstrăineze casa pe numele oricui, inclusiv și a unui copil minor, având dreptul de dispoziție deplin asupra acestui bun. În același timp, intuiesc că soția va perfecta un contract de donație pe numele copilului, respectiv acesta trebuie să fie semnat în numele copilului de părinte (codul civil nu prevede expres că trebuie consensul ambilor părinți).

Anexez mai jos prevederile legale relevante cazului dumneavoastră
Codul Familiei
Articolul 22. Proprietatea personală a soţilor
(1) Bunurile care au aparţinut fiecăruia dintre soţi pînă la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite de către unul dintre soţi în timpul căsătoriei, sînt proprietate personală a fiecăruia dintre soţi.
(2) Lucrurile de uz personal (îmbrăcămintea, încălţămintea şi alte obiecte), cu excepţia bijuteriilor de preţ şi altor obiecte de lux, sînt proprietate personală a soţului care le foloseşte, indiferent de timpul şi modul de dobîndire.
Articolul 23. Recunoaşterea bunurilor personale ale soţilor proprietate în devălmăşie a acestora
Bunurile ce aparţin fiecăruia dintre soţi pot fi recunoscute de instanţa judecătorească proprietate în devălmăşie a acestora dacă se va stabili că, în timpul căsătoriei, din contul mijloacelor comune ale soţilor sau al mijloacelor unuia dintre soţi ori în urma muncii numai a unuia dintre soţi, valoarea acestor bunuri a sporit simţitor (reparaţie capitală, reconstrucţie, reutilare, reamenajare etc.).

Codul Civil
Articolul 28. Capacitatea de exerciţiu a minorului care nu a împlinit vîrsta de 14 ani
(1) Toate actele juridice pentru şi în numele minorului pînă la împlinirea vîrstei de 14 ani pot fi încheiate doar de părinte sau reprezentantul legal, în condiţiile prevăzute de lege.

7 декабря 2022