Procedura de executare a unei hotarari judecatoresti

6 августа 2018 104

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, care este procedura de executare a unei hotarari judecatoresti. De ce acte este nevoie si termenul de prezentare a acestora?

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Solicitați titlul executoriu de la judecătorul a emis hotărârea și prezentatil unui executor judecătoresc pentru a iniția procedura de executare a hotărârii judecătorești.

Or depinde ce calitate aveți în dosar, dacă sunteți persoana care urmează să execute, este nevoie doar de a executa cele indicate în dispozitivul hotărârii.

7 августа 2018
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare,

Iată unele aspecte ale executării silite pe care ar fi util să le cunoaşteţi (CODUL DE EXECUTARE AL REPUBLICII MOLDOVA):

Articolul 10. Executarea silită
(1) Executarea silită reprezintă un ansamblu de măsuri, prevăzute de prezentul cod, prin care creditorul realizează, prin intermediul executorului judecătoresc, cu concursul organelor de... mai detaliat stat abilitate, drepturile sale, recunoscute printr-un document executoriu, dacă debitorul nu-şi îndeplineşte benevol obligaţiile.
(2) Executarea silită începe prin sesizarea executorului judecătoresc în condiţiile legii şi se efectuează prin orice formă prevăzută de prezentul cod, simultan sau succesiv, pînă la realizarea dreptului recunoscut prin documentul executoriu, pînă la achitarea dobînzilor, a penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii, precum şi a cheltuielilor de executare.
(3) Executarea silită se efectuează în baza unui titlu executoriu sau a unui alt document care, potrivit prezentului cod, este document executoriu.

* * *

Articolul 15. Prezentarea documentului executoriu
spre executare
(1) Documentul executoriu se prezintă spre executare de către creditor.
(2) Instanţa de judecată prezintă din oficiu titlul executoriu spre executare în pricinile ce ţin:
a) de confiscarea bunurilor;
b) de urmărirea sumelor ce urmează a fi făcute venit la stat;
c) urmărirea sumelor încasate din contul statului, din contul întreprinderilor de stat şi al celor municipale, al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat;
d) de urmărirea pensiei de întreţinere;
e) de încasarea sumelor pentru repararea prejudiciilor cauzate prin vătămarea integrităţii corporale, prin o altă vătămare a sănătăţii sau prin deces, dacă repararea s-a efectuat sub formă de prestaţii băneşti periodice;
f) de restabilirea la locul de muncă şi de încasarea salariului mediu pentru întreaga perioadă de absenţă forţată de la muncă;
g) încasarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale prevăzute de lege.
(3) În cazurile enumerate la alin. (2), instanţa de judecată expediază documentele executorii conform competenţei teritoriale prevăzută la art. 30 alin. (3) şi (4) din prezentul cod şi informează părţile despre prezentarea acestora spre executare.
(4) În cazul prezentării unui nou titlu executoriu, în condiţiile art. 13 alin. (4) din prezentul cod, procedura de executare continuă, actele anterioare avînd efect juridic deplin în măsura în care nu contravin dispozitivului noului titlu executoriu.

* * *

Articolul 16. Termenele de prezentare a documentelor
executorii spre executare
(1) Titlul executoriu poate fi prezentat spre executare în decursul a 3 ani de la rămînerea definitivă a hotărîrii judecătoreşti în al cărei temei a fost emis, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Documentul executoriu privind urmărirea plăţilor periodice îşi menţine valabilitatea în cursul întregii perioade în care urmează să se efectueze plăţile. Termenul stabilit la alin. (1) se aplică fiecărei plăţi periodice în parte, iar curgerea lui începe de la scadenţa fiecărei  plăţi.
(3) Hotărîrile judecătoreşti în contencios administrativ se prezintă spre executare în decursul a 30 de zile de la data expirării termenului de executare benevolă stabilit de lege sau de instanţa de judecată.
(4) Hotărîrile cu privire la contravenţii se prezintă spre executare în termenele stabilite de Codul contravenţional, dacă legea nu prevede altfel.
(5) Termenele de prezentare a documentelor executorii se calculează în conformitate cu art. 111 din Codul de procedură civilă.

Mai multe detalii privind executarea silită găsiţi aici: http://lex.justice.md/document_rom.php?id=7815EB1B:E68465D1

Servus

7 августа 2018