Buna ziua. De la prima casatorie am o fetita, conform procesului de divort 2012, fetita a ramas in grija mea fara al obliga pe tatal copilului sa achite indemnizatii, insa e el a achitat un ajutor lunar timp de 2 ani. Acum eu cu fetita suntem stabilite cu traiul peste hotare, eu m-am recasatorit, probleme din partea tatalui copilului nu au fost in legatura cu stabilirea noastra aici. Insa eu depind de el de fiecare data sa imi deie permisiunea sau sa imi faca procuri/declaratii din numele lui, acest lucru e foarte greu, deoarece el la fel este peste hotare, in alta tara, si serviciul nu ii permite sa mearga 1 zi sa imi perfecteze actele de care am nevoie. Acum noi am stabilit de comun acord ca el renunta la drepturile de parinte ca sa nu depind de el de partea cu actele. Problema e in aceea ca nu stiu care e procedura si el nu poate sa vina nici in MD si nici sa lase serviciul pe o zi macar. Care este procedura de renuntare la drepturile parintesti si cum pot sa facem fara prezenta lui dar cu acordul lui? Multumesc mult, astept un raspuns. O zi buna.
Andrei Domenco
Bună Nina,
Nu exista asa ceva " a renunta la drepturi asupra copilului" Nimeni nu are nici un drept fata da nimeni. Cel mult obligatii.
Cat despre intrebari un tata si/sau o mama sau pe scurt un parinte are posibilitatea sa isi exercite acest drept de parinte oricand, nu poate sa renunte... mai detaliat la el si implicit nici la obligatiile ce decurg in aceasta calitate. Deci nu exista asa ceva - eu nu mai vreau sa fiu tatal acestui copil nu tine de dorinta cuiva anume si nu exista o astfel de declaratie.
Parintele poate fi decăzut din drepturile părintești doar de către instanța de judecată pentru anumite motive care influiențează negativ asupra copilului.
O atare renunţare este şi contrară intereselor copilului minor, al cărui statut civil se cere a fi stabilit.
NU SE POATE RENUNTA LA DREPTURILE PARINTESTI ACESTEA FIIND INCESIBILE , INALIENABILE SI IMPRESCRIPTIBILE!