Refuzul agentului constatator sa-mi dea o copie a procesului-verbal

21 февраля 2023 5

Buna ziua. In timp ce ma deplasam pe traseul Chisinau-Orhei, un echipaj de poliție care se afla chiar inaintea mea a pornit girofarul, a franat brusc si a virat la 180 grade peste marcajul linia dubla continua. Am claxonat pentru a semnaliza ca a creat pericol de accident si mi-am continuat drumul (intregul epizod a fost fixat de camera de bord a automobilului meu). Peste 200-300 de metri, acelasi echipaj m-a ajuns din urma si m-a oprit, motivând ca as fi folosit semnalul sonor fara motiv. Le-am demonstrat inregistrarea video a manevrei lor periculoase, fapt care i-a nemultumit enorm si mi-au intocmit un proces-verbal pentru ca nu aveam cuplata centura de siguranta. Pentru ca procesul-verbal mentionat a fost intocmit in automobilul de politie (in timp ce eu ma aflam afara), am refuzat sa semnez rubrica precum ca acesta a fost intocmit in prezenta mea. Drept urmare, agentul constatator a refuzat sa-mi dea o copie a procesului-verbal (am proba video unde acesta refuza). Cum pot contesta decizia agentului constatator si sa depun o plangere in privinta comportamentului si actiunilor echipajului de politie, daca nu am copia procesului-verbal?

Jurist comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Дорожные правонарушения
  • Экономическое право

Bună ziua Vasile.
Adresaţivă cu o cerere la INSP pentru a primi o copie de pe procesul-verbal şi pentru a face cunoştinţă cu materialele dosarului contravenţional.

adresa: mun. Chișinău, str. Doina 102, Republica Moldova
tel: 022 462005
tel: 022 466684,
email: insp@igp.gov.md

sau dacă echipajul era din Orhei
adresa: mun. Orhei, str. Vasile Mahu, nr. 144
tel: 0... mai detaliat (243) 2-29-80
mob: 078325001; 067404561
e-mail: ip_orhei@igp.gov.md

Codul contravenţional prevede:
Articolul 384. Persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional
(2) Persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional are dreptul:
h) să ia cunoştinţă de materialele din dosar şi să i se elibereze, la cerere, în cel mult 24 de ore, copii de pe procesul-verbal;

Articolul 442. Procesul-verbal cu privire la contravenţie
(2) În cel mult 24 de ore de la data încheierii, procesul-verbal cu privire la contravenţie se înscrie într-un registru de evidenţă în ordinea încheierii şi depunerii lui la autoritatea din care face parte agentul constatator.

21 февраля 2023
Tatiana Scobiola
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Иные правонарушения
  • Иные отрасли

Bună ziua. Trebuie să contestați procesul-verbal și să cereți nulitatea acestuia.

Faptul refuzului persoanei de a semna procesul-verbal se consemnează în procesul-verbal şi se certifică prin semnătura cel puțin a unui martor, indicîndu-se şi datele de identitate ale acestuia (numele, prenumele, adresa de domiciliu şi numărul de telefon). În lipsa unui... mai detaliat martor, agentul constatator va consemna motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Trebuie de verificat dacă s-au respectat condițiile legale la întocmirea procesului verbal.

Articolul 448. Contestația împotriva deciziei agentului constatator asupra

cauzei contravenționale

(1) Contravenientul, victima sau reprezentantul acestora, procurorul, dacă este parte în cauza contravențională, în cazul în care nu sînt de acord cu decizia agentului constatator sau în cazul în care aceasta a fost emisă cu încălcarea normelor procesuale stabilite de prezentul cod, sînt în drept să conteste decizia emisă asupra cauzei contravenționale. Termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 15 zile de la data emiterii acesteia sau, pentru părțile care nu au fost prezente la şedința de examinare a cauzei contravenționale, de la data înmînării copiei de pe decizia respectivă în condițiile art. 4471 alin. (8).

(2) În cazul omiterii termenului prevăzut la alin. (1) din motive întemeiate, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii sau a perceperii despăgubirii materiale, persoana față de care a fost emisă decizia poate fi repusă în termen, la cerere, de către instanța de judecată competentă să examineze contestația.

(3) Persoana față de care a fost emisă decizia şi care a lipsit atît la examinarea cauzei, cît şi la pronunțarea deciziei şi nu a fost informată despre decizia emisă poate contesta decizia agentului constatator şi peste termen, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii contravenționale sau a perceperii despăgubirii materiale.

(4) Contestația împotriva deciziei emise asupra cauzei contravenționale se depune la autoritatea din care face parte agentul constatator, conform competenţei teritoriale, care a examinat cauza. În cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii, agentul constatator expediază contestația şi dosarul cauzei contravenționale în instanța de judecată competentă.

(5) Contestația depusă conform alin. (1) suspendă executarea sancțiunii contravenționale aplicată prin procesul-verbal cu privire la contravenție sau prin decizia agentului constatator.

(6) În cazul prevăzut la alin. (2), pînă la soluționarea repunerii în termen, instanța de judecată poate suspenda executarea deciziei.

(7) Depunerea contestației peste termen, conform alin. (3), nu suspendă executarea deciziei agentului constatator. Instanța de judecată care examinează contestația poate suspenda executarea deciziei atacate.

(8) Persoana care face contestație împotriva deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale nu plăteşte taxă de stat.

22 февраля 2023