Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog, în următoarea situație cum se procedează: a decedat unul din părinți (tatăl) în luna octombrie 2019 și are 3 copii, care au copii minori (adică nepoții decedatului). Pot ei renunta la partea lor de mostenire în favoarea mamei (soția decedatului) și care este modalitatea de refnuntare la moștenire de către părinți pentru copiii lor minori (nepoți)? La notar au zis că trebuie aprobarea din partea organizațiilor pentru protecția drepturilor copilului. De unde se poate obține așa document și cat costă serviciile? Poate depune declarația de renunțare la moștenire după expirarea termenului de 3 luni, dacă unul dintre moștenitori (copilul decedatului) nu se află în țară (a fost doar la înmormântare). Vă mulțumesc anticipat!
SILVIU POTÎRNICHE
Bine ai venit pe yAvo!
•••
Nu se poate renunta la mostenire in favoarea unei anumite persoane.
Regula generala este ca daca mostenitorul renunta, succesiunea trece la alt mostenitor care ar fi cules mostenirea daca cel ce renunta nu era in viata.
Din clasa I fac parte descendentii celui decedat: copii, nepoti, stranepoti, etc.... mai detaliat Daca copiii celui decedat renunta, mostenirea trece prin efectul legii (reprezentare succesorala) la nepotii celui decedat.
Sotia NU face parte din clasa de mostenitori legali. Ea culege mostenirea alaturi de copii, intr-o cota de 1/4.
În lipsa moştenitorilor de clasa întîi şi a doua şi dacă bunicii nu sînt în viaţă sau dacă aceştia au decăzut din dreptul la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.
Asadar, pentru ca sotia sa devina proprietara intregii mosteniri, NU este suficient doar ca nepotii celui decedat sa renunte, dar si parintii celui decedat trebuie sa renunte la mostenire (sau sa nu fie in viata).
Pentru autorizarea renuntarii la mostenire de catre nepoti, adresati-va la autoritatea tutelara.