HomeОтветыRegim de proprietate comuna in devalmasie multi ani dupa divort
Regim de proprietate comuna in devalmasie multi ani dupa divort
1 февраля 201794
Alexandru
Ce se intampla cu bunurile proprietate comuna in devalmasie dupa divort in cazul cind nu a avut loc partajarea proprietații si a trecut termenul de prescriptie pentru partajare?
Как добавить пояснения по моему вопросу?
Если хотите вступить в диалог с юристами по Вашему вопросу, добавьте собственный комментарий под ответами юристов. Для этого Вам необходимо войти в профиль пользователя, следуя по ссылке отправленной сервисом yAvo на Ваш почтовый ящик.
Buna ziua,
Actiunea de recunoastere a dreptului asupra bunurilor proprietate comuna in devalmasie este imprescriptibila. Or, dreptul de proprietate este unul perpetuu, si respectiv orice actiune (cu mici exceptii) indreptata spre apararea/recunoasterea dreptului de proprietate nu se supune vreunui termen de prescriptie.
Respectiv, daca nu a avut loc partajul - bunurile vor...mai detaliatramine sa fie supuse regimului proprietatii comune, atita timp cit nu exista o hotarire judecatoreasca sau arbitrala prin care sa fie incetata proprietatea comuna (impartire), sau o hotarire de recunoastere a dreptului de proprietate asupra bunului.
Codul familiei
Articolul 25. Împărţirea proprietăţii în devălmăşie a soţilor
(8) Pentru împărţirea bunurilor proprietate în devălmăşie a soţilor a căror căsătorie a fost desfăcută, se stabileşte un termen de prescripţie de 3 ani.
***
Prescripţia nu curge de la divorţ, ci din momentul în care un soţ refuză accesul la...mai detaliatbunul comun (trebuie să fie eveniment de încălcare).
Problema practică se pune dacă imobilul este înscris pe numele unui soţ, sau banii sunt pe contul bancar al unui soţ, el refuză să se împartă cu celălalt, şi trece 3 ani. În acest caz, nu cred că se mai poate cere partajul. Efectul art. 25(8) din CF este că celălalt soţ nu mai poate pretinde la acele bunuri.
Din intrebare reiese clar ca au trecut mai mult de 3 ani.
In acest caz, nici nu se mai pune problema partajului. Solutia este formularea unei actiuni in revendicare, unei actiuni care sa vizeze strict recunoasterea dreptului de proprietate asupra bunului.
Termenul de 3 ani este stabilit pentru partaj, in contextul desfacerii...mai detaliatcasatoriei. Dar asta nu anuleaza protectia ulterioara a unui drept, pe care tu il detii (sau nu) in baza unui titlu legal, dar nu iti este recunoscut indiferent de motive.
Soluția oferită de dl. Cazac este confirmată și de practica judiciară (Decizia Colegiului Civil și de contecios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție din 01 Iunie 2005, dosarul nr. 2ra-810/2005), prin care instanța de recurs s-a pronunțat că “dreptul la acțiune se naște la data când...mai detaliatpersoana a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului. Astfel recurenta a fost în drept să înainteze acțiunea în cauză în termen de trei ani de la momentul în care a cerut de la intimat partajarea bunului și ultimul a refuzat, momentul încălcării dreptului, și nu de la data când părțile au înregistrat desfacerea căsătoriei”.
Fapt confirmat și de Hotărîrea Plenului Curții Supreme de Justiție nr. 10 la pnct. 27. http://jurisprudenta.csj.md/search_hot_expl.php?id=218
SILVIU POTÎRNICHE
Buna ziua,
Actiunea de recunoastere a dreptului asupra bunurilor proprietate comuna in devalmasie este imprescriptibila. Or, dreptul de proprietate este unul perpetuu, si respectiv orice actiune (cu mici exceptii) indreptata spre apararea/recunoasterea dreptului de proprietate nu se supune vreunui termen de prescriptie.
Respectiv, daca nu a avut loc partajul - bunurile vor... mai detaliat ramine sa fie supuse regimului proprietatii comune, atita timp cit nu exista o hotarire judecatoreasca sau arbitrala prin care sa fie incetata proprietatea comuna (impartire), sau o hotarire de recunoastere a dreptului de proprietate asupra bunului.