Spațiile verzi/teren de joaca în raport cu construțiile noi

30 октября 2018 3

Buna ziua. În curtea blocului în care locuiesc a fost autorizată construcțiu unui nou bloc locativ. Drept urmare spațiul rămas drept spațiu verde și/sau teren de joaca a fost redus aproape la zero (ramâne de văzut cât din spațiul rămas va fi transformat în parcare). Sunt stabilite careva prevederi legale exacte ce stabilesc un raport minim între mărimea blocului/blocurilor locative sau a numărului de apartamente ce beneficiază de acest spațiu verde?

Jurist comments 2

Download discussion
Nicolae Beschieru
  • Параюрист
  • Гражданское право

Buna Victor.
Dacă construcția a fost autorizată, atunci obligatoriu în proiect este inclus și amenajarea teritoriului. Sunteți în drept să solicitați de la antreprenori informația despre amenajarea acestuiu teritoriu prin intermediului Asociației de Proprietari.

1 ноября 2018

Buna ziua dn. Nicolae,

Mulțumesc pentru răspuns. Da, construcția a fost autorizată și e deja ridicată. Problema e că antreprenorul nu se prea ține de proiectul inițial autorizat. Au construit 6 etaje în loc de 4 (parterul e di 2 etaje zic ei și mai multe explicații din astea deocheate). Din... mai detaliat cîte vedem la moment se pare că și planurile pentru amenajarea teritoriului vor fi schimbate. Ei merg pe idea că e mai comod să platești o amendă și să re-autorizezi postfactum decât să obții autorizarea și/sau consimțământul locatarilor. Spre regret, o practică prea des întâlnită pe la noi deja.
De asta și întrebat dacă poate în regulamentul de arhitectură și urbanism a primării sau alte legi sunt careva norme minime ce trebuie respectate în privința amenajării teritoriului (ca suprafață și destinație - spațiu verde/teren joacă). Am încercat mai mult să caut online, dar nimic rezultate (cu excepția legii 835, art. 27, 28 referitor la consultarea populației).
Că dacă ei merg pe calea autorizării postfactum să avem în baza la ce să-i putem acționa în judecată..

Mulțumesc anticipat pentru efort.

1 ноября 2018