Testament de la bunic

5 октября 2018 97

Întrebarea mea este cam delicata, dar totuși vreau să știu dacă pot să fac ceva. Bunicul meu mi-a făcut testament pe apartament inca cand aveam 10 ani, acuma am 28 ani. Toată familia lui, soția și feciorii, au decedat, am rămas doar eu unica nepoată. Recent bunicul a decedat, pe 27 septembrie, și a fost înmormântat de o femeie străină cu care el s-ar fi casatorit legal cu o lună înainte de deces. Aceasta femeie nu a anunțat pe nimeni de decesul bunicului, dar bunicul are multe surori, verișori, și alte neamuri. Eu nu locuiesc in Moldova, respectiv am aflat de deces deja după înmormântare. Surorile bunelului o suna pe acea femeie dar ea nu mai răspunde la apel. Vreau să știu cum pot sa aflu daca testamentul mai este pe numele meu, și dacă acea femeie nu a făcut asta special, și care sunt drepturile mele, mai am șansa să am acest apartament, sau ii rămane unei femei neoneste? Mulțumesc de răspuns.

Jurist comments 1

Download discussion
Cristian Papanaga
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право

Corina,
relevant este că trebuie să vă adresați către Notar.

Termenul de acceptare a moștenirii este de 6 luni din momentul decesului bunelului. Locul deschiderii succesiunii este ultimul domiciliu al celui care a lăsat moştenirea.

Mergeți la un Notar, care desfășoară activitatea în raza teritorială unde este ultimul domiciliu al bunicului!... mai detaliat Șansele dmn. depind inclusiv de aportul personal și a celor care vă ghidează!

Din cele indicate de dmn. ar rezulta că testamentul a fost întocmit aproximativ în anul 2000. Prin urmare, doar testamentul autentic şi testamentul asimilat celui autentic au valoarea juridică. În altă formă, adică olograf sau mistic, nu au valoare juridică. Sunt mai multe detalii: constatarea formei actului pe care îl dețineți, efectul și acțiunile în caz de pierdere a testamentului, evidența testamentului etc.

Patrimoniul succesoral ar putea să includă și alte active, posibil să fie necesara- inventarierea.

Ca soția să nu poată pretinde la moștenire ( ea ar putea moșteni prin instituția rezervei succesorale chiar dacă este testament dacă sunt respectate condițiile), ar fi o posibilitatea de adresare în instanța de judecată, cu solicitarea declararii nulității căsătoriei dintre bunel și doamna, conisderând a fi o casatorie din interes material, respectiv o căsătorie fictivă. Nulitatea căsătoriei poate fi declarată și după decesul bunelului.
Succese!

6 октября 2018