Testamentul si urmarile lui dupa deces

14 июня 2018 155

Buna ziua. Am o intrebare in privinta testamentului: noi suntem 2 copii la parinti, un baiat si o fiica. Tata a facut testament pe fratele meu si cota de teren agricol, ce o detine, iar mama a facut cota de teren pe mine (fiica). Daca decedeaza tatal, cum ramine cu testamentul? Mama poate sa scrie alt testament, ca ea devine stapana casei si poate sa schimbe testamentul la nepoti, sau nu? Sau eu pot sa atac testamentul daca nu sunt de acord cu cele scrise in testament, el poate sa fie anulat in orice timp, si de tatal daca este in viata? Va rog frumos, raspundeti-mi la toate intrebarile legate de testament. Si care este diferenta intre mostenire si testament? Va multumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Buna ziua Elena,

Voi încerca să vă răspund treptat pentru a elucida toate aspectele care vă interesează.

1. Dacă tatăl dvs decedează, toată averea indicată în testament care îi aparține urmează a fi moștenită strict de persoana care a fost indicată în testament, neavând asupra ei nici un drept altcineva.

2. Mama dvs... mai detaliat poate întocmi propriul testament în care va testa cotele sale parte și bunurile sale. Testamentul poate fi întocmit în numele oricărei persoane care dorește mama dvs cu respectarea condițiilor legale.

3. Cele scrise în testament sunt voința interioară a celui care testează urmând a fi respectată ultima sa dorință or acesta poate fi atacat în judecată doar în cazul în care există dubii că acesta a fost întocmit cu nerespectarea condițiilor de validitate sau prin vicii de consimțământ (dol, eroare etc.) Tatăl dvs atâta timp cât este în viață prin intermediul notarului paote în orice moment să modifice conținutul testamentului sau să anuleze însuși testamentul.

4.Moştenirea poate fi realizată pe două căi: conform testamentului, adică moştenire testamentară, sau în temeiul legii, adică moştenire legală.
Moştenirea legală se aplică în cazul în care:

-defunctul nu a lăsat niciun testament;
-a fost declarată nulitatea testamentului;
-succesorul testamentar este declarat nedemn.
La moştenire pot pretinde rudele defunctului, indiferent dacă legătura de rudenie rezultă din căsătorie, din afara căsătoriei sau din adopţie, precum şi soţul supravieţuitor.

Moştenirea testamentară are loc conform testamentului, în care se exprimă ultima voință în privința sorții bunurilor a celui ce lasă moştenirea. Testamentul este un act juridic solemn, personal și nu poate fi întocmit prin reprezentare sau de către terţ.

Indiferent de faptul dacă sunteți succesor legal sau testamentar, succesiunea trebuie să urmeze procedura acceptării. Calitate de moştenitor se dobândește prin acceptarea moştenirii (art. 1516 din Codul civil).

14 июня 2018