Trafic de fiinte umane?

18 октября 2019 25

Noi sintem o companie de consulting in domeniul programelor europene, ne ocupam cu pregatirea dosarelor pentru a lucra in Europa! Dar noi nu ii angajam, ei sunt angajati oficial de companii din Europa! Spuneti-mi, va rog, asta constituie trafic de fiinte umane?

Jurist comments 1

Download discussion
Vasile Gavrilița
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Иные отрасли

Bună, Edgar.

Definiţia juridică internaţională a traficului de fiinţe umane, prevăzută în Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, descrie fenomenul ca "recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea cu sau utilizarea forţei sau altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de autoritate sau... mai detaliat de o situaţie de vulnerabilitate, sau prin oferirea sau acceptarea de plăţi sau avantaje pentru obţinerea consimţământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde, cel puţin, exploatarea prostituţiei celorlalţi sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau serviciile forţate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea sau prelevarea de organe".

Codul penal definește traficul de ființe umane ca fiind recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea unei persoane adulte, cu sau fără consimţămîntul acesteia, în scopul exploatării sexuale comerciale sau necomerciale, al exploatării prin muncă sau servicii forţate, al practicării cerşetoriei, al însuşirii ajutoarelor, indemnizaţiilor sau prestaţiilor sociale, al folosirii ilegale în testări sau experimente medicale ori ştiinţifice, al exploatării în sclavie sau în condiţii similare sclaviei, al folosirii în conflicte armate ori în activităţi criminale, al prelevării organelor, ţesuturilor şi/sau celulelor umane, precum şi al folosirii femeii în calitate de mamă-surogat ori în scop de reproducere, săvârşită prin:
a) aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării violenţei;
b) răpire;
c) sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor;
d) ţinerea în servitute, în scopul întoarcerii unei datorii;
e) ameninţare cu divulgarea informaţiilor confidenţiale familiei victimei sau altor persoane fizice sau juridice;
f) înşelăciune;
g) abuz de poziţie de vulnerabilitate sau abuz de putere, dare ori primire a unor plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţămîntul unei persoane care deţine controlul asupra altei persoane.

Vedeți art. 165 și art. 206: http://www.legis.md/cautare/rezultate/109495

Dacă activitatea pe care o practicați nu se încadrează în aceste definiții, atunci nu poate fi vorba de trafic de ființe umane.

21 октября 2019