Un contract de cesiune a creantelor financiare poate fi aplicat si asupra bunurilor imobile?

19 апреля 2019 730

Buna ziua. Îmi spuneti, va rog, daca un contract de cesiune a creantelor financiare poate fi aplicat si asupra bunurilor imobile? Sau acest contract trebuie inregistrat la notar si la Cadastru (ASP)?

Комментарии юристов 3

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право
  • Иные правонарушения

Buna Victoria

Să mă corectați în caz de greșesc, dar am impresia că X îi datorează lui Y o sumă de bani. Din cauza că X nu dispune de lichidități, creditorul și debitorul convin ca datoria acumulată să fie stinsă nu cu bani, ci cu un bun al cărui valoare acoperă... mai detaliat integral obligațiile debitorului față de creditor. Astfel, va fi necesar să vă adresați unui notar căruia să-i prezentați toate actele necesare pentru autentificarea notarială a contractului cu ulterioara înregistrare a acestuia la ASP.
În atare situație ar fi cazul să încheiați un acord de dare în plată.
Cod Civil articolul 991 - Novaţia
(1) Obligaţia se stinge în baza înţelegerii dintre părţi de a o înlocui cu o altă obligaţie (novaţie), cu excepţia valorilor mobiliare, dacă art. 8 din Legea nr. 184 din 22 iulie 2016 cu privire la contractele de garanție financiară nu prevede altfel.
(2) Voinţa de a înlocui o obligaţie cu alta trebuie să fie stipulată expres.
(3) Stingerea obligaţiei principale prin novaţie stinge şi obligaţiile accesorii dacă părţile nu au stipulat expres altfel.

La fel, mai jos vedeți ce prevede Codul Civil referitor la cesiunea de creanță despre care vă interesați.
Articolul 823. Dispoziţii generale cu privire la cesiunea de creanţă
(1) O creanţă transmisibilă şi sesizabilă poate fi cesionată de titular (cedent) unui terţ (cesionar) în baza unui contract. Din momentul încheierii unui astfel de contract, cedentul este substituit de cesionar în drepturile ce decurg din creanţă, dacă din contractul de cesiune nu rezultă un moment ulterior.
(2) Cesiunea creanţei nu poate aduce atingere drepturilor debitorului şi nici nu poate face obligaţia acestuia mai oneroasă.
(3) Cedentul este obligat să remită cesionarului actele aferente creanţei şi să-i pună la dispoziţie informaţia necesară realizării ei.
(4) Sînt incesibile, sub sancțiunea nulității absolute, creanțele privitoare la încasarea pensiei alimentare și la repararea prejudiciului cauzat vieţii şi sănătăţii persoanei, precum şi la alte drepturi legate de persoana creditorului.
(5) Creanța este incesibilă, sub sancțiunea nulității absolute, dacă, în virtutea naturii prestației sau relației între debitor și creditor, debitorul nu poate fi ținut în mod rezonabil să o satisfacă decît în folosul acestui creditor. Această regulă nu se aplică dacă debitorul și-a dat consimțămîntul la cesiune.
Articolul 824. Forma cesiunii de creanță
Cesiunea de creanță trebuie să fie încheiată în forma cerută pentru actul juridic în al cărui temei s-a născut creanța cesionată.
Articolul 825. Cesiunea parțială
(1) Creanța pecuniară poate fi cesionată în parte.
(2) Sub sancțiunea nulității absolute, creanța nepecuniară nu poate fi cesionată în parte decît dacă obligația este divizibilă, iar cesiunea nu face ca aceasta să devină, în mod substanțial, mai oneroasă pentru debitor. Această regulă nu se aplică dacă debitorul și-a dat consimțămîntul la cesiune.
Articolul 826. Consimțămîntul debitorului
(1) Titularul unei creanțe o poate transmite unui terț fără consimțămîntul debitorului dacă legea nu prevede altfel.
(2) Clauza prin care se interzice sau se limitează cesiunea unei creanțe nu afectează cesibilitatea ei.
(3) Cu toate acestea, atunci cînd creanța este cesionată prin încălcarea acestei clauze, debitorul poate să se libereze de obligație executînd în folosul cedentului. Debitorul de asemenea păstrează dreptul de a opune cedentului compensarea, ca și cum creanța nu a fost cesionată.
(4) Dispozițiile alin. (3) nu se aplică:
a) dacă debitorul și-a dat consimțămîntul la cesiune;
b) dacă interdicția nu este expres menționată în înscrisul constatator al creanței, iar cesionarul nu a cunoscut și nici nu trebuia, în mod rezonabil, să cunoască existența interdicției la momentul încheierii contractului de cesiune; sau
c) dacă creanța este pecuniară și s-a născut în schimbul furnizării bunurilor, executării lucrărilor sau prestării serviciilor.
(5) Dispozițiile alin. (2) nu limitează răspunderea cedentului față de debitor pentru încălcarea interdicției sau limitării de a cesiona creanța. Cu toate acestea, debitorul nu are dreptul de a recurge la rezoluțiunea contractului din care rezultă creanța cesionată pe temeiul încălcării clauzei prevăzute la alin.(2)
Articolul 827. Volumul drepturilor transmise cesionarului
(1) Drepturile de creanţă se transmit cesionarului aşa cum există în momentul transmiterii.
(2) O dată cu cesiunea creanţei, asupra cesionarului trec garanţiile şi alte drepturi accesorii.
Articolul 828. Obligațiile asumate de cedent
(1) Cedentul are obligațiile prevăzute la alin. (2)-(6) și (9) dacă din contractul de cesiune nu rezultă altceva.
(2) Cedentul garantează că:
a) creanța cesionată există sau, în cazul creanței viitoare, va exista conform contractului din care rezultă;
b) cedentul este îndreptățit să cedeze creanța sau va fi în drept să o facă la momentul cînd cesiunea va produce efecte;
c) debitorul nu deține unele excepții împotriva satisfacerii creanței;
d) creanța nu va fi afectată de niciun drept de compensare existent între cedent și debitor;
e) creanța nu a făcut obiectul unei cesiuni anterioare în folosul altui cesionar și nu este obiect al unui drept de garanție în folosul unui terț.
(3) Cedentul garantează că clauzele contractului sau altui act juridic, dezvăluite cesionarului în calitate de clauze care guvernează creanța, nu au fost modificate sau altfel afectate de vreo înțelegere nedezvăluită care ar dăuna cesionarului.
(4) Cedentul garantează că clauzele contractului sau altui act juridic din care rezultă creanța nu vor fi modificate fără consimțămîntul cesionarului, cu excepția cazului cînd modificarea este prevăzută în contractul de cesiune sau este făcută cu bună-credință și este de așa natură încît cesionarul nu ar avea în mod rezonabil obiecții.
(5) Cedentul se obligă să nu încheie un contract de cesiune subsecvent în privința aceleiași creanțe care ar duce la faptul că o altă persoană dobîndește creanța cu prioritate față de cesionar.
(6) Cedentul se obligă să transmită cesionarului toate drepturile transmisibile destinate să garanteze creanța și care nu sînt deja transmise prin efectul cesiunii, precum și să transmită produsul obținut din orice drept netransmisibil destinat să garanteze creanța.
(7) Cedentul nu garantează solvabilitatea actuală sau viitoare a debitorului, cu excepția cazurilor cînd cedentul a garantat pentru debitor față de cesionar.
(8) Dispozițiile alin. (1)-(7) se aplică în mod corespunzător în privința drepturilor accesorii și a garanțiilor creanței.
(9) În cazul cesiunii creanței care rezultă dintr-un titlu de valoare la ordin, cedentul este responsabil și de executarea obligației de către debitor.
Articolul 829. Excepţiile opuse de debitor cesionarului
(1) Debitorul este îndreptăţit să opună cesionarului toate excepţiile pe care a putut să le opună cedentului pînă în momentul comunicării cesiunii.
(2) Cu toate acestea, debitorul nu este îndreptățit să opună cesionarului o excepție dacă debitorul a făcut cesionarul să creadă că acea excepție nu există.
Articolul 830. Efectul cesiunii asupra locului de executare
(1) În cazul cesiunii creanței pecuniare care trebuie satisfăcută la un anumit loc, cesionarul poate să ceară ca plata să fie efectuată în orice alt loc dacă aceasta se face fără numerar, dar trebuie să-l despăgubească pe debitor pentru orice costuri suplimentare pe care acesta le suportă din motivul modificării locului de plată.
(2) În cazul cesiunii creanței nepecuniare care urmează a fi executată la un anumit loc, cesionarul nu poate cere executarea la un alt loc.
Articolul 831. Opozabilitatea prestaţiilor
Cesionarului i se pot opune prestaţiile efectuate de debitor, după cesiune, pentru cedent, ca şi orice act juridic încheiat după cesiune între debitor şi cedent cu privire la creanţa transmisă dacă debitorul nu avea cunoştinţă, în momentul efectuării prestaţiei sau al întocmirii actului, de existenţa cesiunii.
Articolul 832. Prioritatea în cazul cesiunii repetate
(1) Dacă o creanţă este cedată de acelaşi titular de mai multe ori, creditor al obligaţiei este cesionarul a cărui cesiune este notificată prima debitorului.
(2) Cesionarul ulterior poate invoca dispozițiile alin. (1) doar dacă la data încheierii contractului de cesiune nu a cunoscut și nici nu trebuia, în mod rezonabil, să cunoască că acea creanță deja a fost cesionată.
(3) Debitorul este liberat de obligație executînd în folosul primului cesionar care îl notifică, indiferent de faptul că debitorul știa sau nu despre cesiunea repetată.
Articolul 833. Înscrisul privind debitul
Debitorului care a întocmit un înscris asupra debitului i se poate opune conţinutul înscrisului de către cesionar dacă acesta, la data cesiunii creanţei, nu ştia şi nici nu trebuia să ştie că înscrisul nu reflectă realitatea.
Articolul 834. Notificarea despre cesiune și executarea în folosul persoanei care
nu este creditor
(1) Debitorul este liberat de obligație prin executare în folosul cedentului atît timp cît debitorul nu a primit nicio notificare privind cesiunea fie de la cedent, fie de la cesionar și nu cunoaște despre faptul că cedentul nu mai este îndreptățit să obțină executarea.
(2) Chiar dacă persoana identificată în calitate de cesionar în notificarea privind cesiunea primită de la cedent nu este creditor, debitorul este liberat de obligație prin executarea cu bună-credință în folosul acelei persoane.
(3) Chiar dacă persoana identificată în calitate de cesionar în notificarea privind cesiunea primită de la o persoană care se declară cesionar nu este creditor, debitorul este liberat de obligație prin executare în folosul acelei persoane dacă creditorul a determinat debitorul să creadă în mod rezonabil și cu bună-credință că dreptul a fost cesionat acestei persoane.
(4) Dispozițiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător dacă obligația s-a stins pe altă cale decît executarea.
Articolul 835. Dovada adecvată a cesiunii
(1) Debitorul care crede pe baza unui temei rezonabil că dreptul a fost cesionat, dar care nu a primit o notificare privind cesiunea, poate să ceară de la persoana care aparent a cesionat dreptul să îi ofere o astfel de notificare privind cesiunea sau o confirmare că dreptul nu a fost cesionat ori că cedentul este încă îndreptățit să obțină executarea.
(2) Debitorul care a primit o notificare privind cesiunea care nu este în formă textuală pe un suport durabil ori care nu oferă informație adecvată despre dreptul cesionat sau numele și adresa cesionarului poate să ceară de la persoana care notifică să furnizeze o nouă notificare care ar satisface cerințele respective.
(3) Debitorul care a primit o notificare privind cesiunea de la cesionar, dar nu de la cedent, poate să ceară de la cesionar să prezinte o dovadă certă a cesiunii. Se consideră dovadă certă, dar nu se limitează la aceasta, orice declarație în forma textuală pe un suport durabil emanînd de la cedent și indicînd că creanța a fost cedată.
(4) Debitorul care a înaintat o cerere conform prezentului articol poate să suspende executarea pînă cînd cererea respectivă este satisfăcută.
Articolul 836. Opozabilitatea cesiunii față de fidejusor
Cesiunea nu este opozabilă fidejusorului decît dacă formalitățile prevăzute pentru opozabilitatea cesiunii față de debitor au fost îndeplinite și în privința fidejusorului însuși.
Articolul 837. Concurența între cesionar și cedentul care a primit prestația
Dacă debitorul este liberat executînd prestația conform art. 826 alin. (3) sau art. 834 alin. (1), dreptul cesionarului față de cedent de a i se preda prestația are prioritate față de dreptul unui reclamant concurent atît timp cît prestația se află în posesia cedentului și poate fi identificată în mod rezonabil față de alte bunuri ale acestuia.
Articolul 838. Cesiunea altor drepturi
Regulile privind cesiunea creanţei se aplică în modul corespunzător şi în cazul cesiunii altor drepturi.
Articolul 839. Transmiterea creanţelor altfel decît prin voinţa părţilor
Dispoziţiile prezentei secţiuni se aplică în modul corespunzător în cazul în care o creanţă este transmisă în baza legii, a unei hotărîri judecătoreşti sau a unei decizii a autorităţii publice.

Link-ul de accesare a Codului civil
http://www.legis.md/cautare/rezultate/112573

19 апреля 2019
Cristian Papanaga
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право

Bunurile Imobile pot face parte din obiectul cesiunii.

Spre exemplu, o dată cu cesiunea creanței asupra cesionarului trec și garanțiile, cum ar fi creanțele ipotecare (ipoteca bunurilor imobile instiutită în scopul garantării executării obligației).

Cesiunea ipotecii devine opozabilă terților din momentul înregistrării în registrul în care este înregistrată ipoteca. Pentru... mai detaliat cesiunea creanțelor ipotecare contractul urmează să îmbrace forma actului din care s-a născut creanța și nu garanția, dar nici întru-un caz nu este interzisă forma autentică.

Indicați mai multe detalii, pentru ca să înțelegem relevanța imobilului în cadrul construcției juridice propuse- cesiunea de creanță. Posibil să fie necesar de a alege o altă instituție juridică pentru cazul dmn.

19 апреля 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
---
NU.
Cesiunea creanțelor nu poate presupune/îngloba transmiterea DREPTULUI de proprietate asupra unui imobil (asta ar fi un act fictiv).
Creanța este diferită de dreptul real (i.e. drept de proprietate)...cu totul diferită. Creanta inseamna dreptul de a cere executarea unei obligatii, si existenta unei obligatii. Dreptul de... mai detaliat proprietate este un drept real, adica un drept prin care titularul are posesie, folosinta si dispozitie, in nume propriu, si care nu presupune alta "parte", asa cum este in cazul creanței.

* De ex. In cazul ipotecii, cesiunea ar presupune transmiterea creantei ipotecare, NU si dreptul de ipoteca.

Daca aveti deja incheiat un contract de cesiune, acolo trebuie sa fie in mod normal indicate expres creantele care se cesioneaza. Extinderea acestui contract asupra transmiterii unui drept asupra unui imobil NU poate avea loc in baza acelui Contract de cesiune, per se.

Orice contract prin care doriti transmiterea unui drept asupra bunului imobile, trebuie sa fie autentificat notarial si inregistrat in Registrul bunurilor imobile.

Ca sa dobanditi dreptul asupra imobilului ,in locul creantelor, aveti nevoie de incheierea unui contract de vânzare cumpărare, de schimb, de novatie sau altele asemanatoare, cu efect translativ de proprietate.

19 апреля 2019