Unde se depune reclamatia in adresa avocat?

4 июня 2017 73

Am beneficiat de serviciile unii avocat, care nu și-a efectuat calitativ munca. Undeva putem depune o reclamatie la adresa acestei persoane?

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Diana Conea
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Экономическое право
  • Иные отрасли

In dependenta de gravitatea incalcarilor si tipul lor, trebuie sa va adresati cu o petitie Comisiei pentru etică şi disciplină a Uniunii Avocatilor, sau sa intentati o actiune in instanta de judecata.

Legea cu privire la avocatura, Articolul 56. Răspunderea disciplinară
(1) Avocaţii răspund disciplinar pentru acţiunile prin... mai detaliat care se încalcă prevederile prezentei legi, normele Codului deontologic al avocatului şi prevederile altor acte normative ce reglementează activitatea avocaturii.
(2) Petiţiile referitoare la acţiunile avocaţilor, precum şi informaţia cu privire la abaterile disciplinare comise de avocat în timpul exercitării atribuţiilor profesionale, se examinează de către Comisia pentru etică şi disciplină. În cazul existenţei unor temeiuri suficiente, comisia dispune efectuarea unui control. Controlul se efectuează de către membrii comisiei sau se pune în sarcina baroului.
(3) Comisia pentru etică şi disciplină trebuie să solicite avocatului căruia i-a fost intentată procedura disciplinară explicaţii în scris, acte şi altе materiale necesare pentru adoptarea unei decizii obiective.
(4) În cazul în care se adeveresc unele abateri comise de avocat, preşedintele Comisiei pentru etică şi disciplină prezintă materialele despre avocatul în cauză spre examinare comisiei.
(5) Examinarea de către Comisia pentru etică şi disciplină a materialelor ce ţin de abaterile disciplinare constituie o procedură disciplinară.
(6) Comisia pentru etică şi disciplină adoptă una din următoarele decizii:
a) privind aplicarea sancţiunii disciplinare;
b) privind efectuarea unui control suplimentar;
c) privind lipsa încălcărilor în acţiunile avocatului.
(7) Decizia Comisiei pentru etică şi disciplină se face publică.
(8) Avocatul căruia i s-a intentat o procedură disciplinară este în drept să asiste la examinarea chestiunii privind tragerea lui la răspundere disciplinară şi să dea explicaţii nemijlocit Comisiei pentru etică şi disciplină.
Articolul 57. Sancţiunile disciplinare
(1) Sancţiuni disciplinare sînt:
a) avertizarea;
b) mustrarea;
c) amenda de la 1000 la 3000 de lei, care se face venit la bugetul Uniunii Avocaţilor. Plata amenzii se face în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei privind aplicarea sancţiunii disciplinare sub formă de amendă;
d) suspendarea activităţii de avocat (în temeiul art. 13 alin.(1) lit. c) şi d);
e) retragerea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat (în temeiul art.25 alin.(1).
(2) La aplicarea sancţiunii disciplinare se ţine cont de gravitatea abaterii, de circumstanţele în care a fost comisă, de activitatea şi comportamentul avocatului.
(3) Decizia Comisiei pentru etică şi disciplină privind aplicarea sancţiunii disciplinare poate fi contestată în contencios administrativ.
Articolul 58. Termenele de prescripţie
(1) Procedura disciplinară nu poate fi intentată, iar cea intentată se clasează, dacă din momentul comiterii abaterii a trecut un an. În acest caz nu se ia în calcul perioada pierderii temporare de către avocat a capacităţii de muncă, aflării acestuia în concediu şi timpul aflării cauzei în procedură disciplinară.
(2) Sancţiunea disciplinară se aplică cel mult peste 2 luni de la data constatării abaterii, fără a se lua în calcul perioada  pierderii temporare de către avocat a capacităţii de muncă şi aflării acestuia în concediu.
Articolul 59. Anularea sancţiunii disciplinare
(1) Dacă în decurs de un an de la data aplicării sancţiunii disciplinare avocatul sancţionat nu comite o nouă abatere, se consideră că acesta nu a fost supus sancţiunii disciplinare.
(2) Comisia pentru etică şi disciplină este în drept să anuleze sancţiunea disciplinară, pînă la expirarea termenului de un an, din proprie iniţiativă, la solicitarea avocatului, în temeiul demersului baroului sau al asociaţiei de avocaţi.

5 июня 2017