Valabilitatea pensiei de întreținere a copilului achitate in baza unui acord verbal

7 апреля 2017 40

Bine v-am găsit! Am o nelămurire sperand la un sfat deschis. De ceva timp achit pensie de întreținere a copilului fostei soții (transfer bancar), însă după o înțelegere verbală cu ea nu avem vre-un contract încheiat sub nicio formă. În caz dacă ea apelează în judecată pentru a obține totuși ceea ce i se cuvine legitim, eu pot pretinde să achit o perioadă doar diferența ce nu se ajunge, luînd în calcul suma anterioară pe care a primit-o ea deja? Mai exact: Am achitat deja 10 luni сîte 3000 lei pe contul ei în bancă, chiar dacă juridic nu eram obligat, dacă judecata va stabili să achit cu 1000 lei mai mult în continuare, atunci pot pretinde să-mi scadă diferența pe care am achitat-o deja de 30 000 lei?

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Экономическое право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения

Buna ziua Sergiu,
conform prevederilor art. 74 alin. (2) Codul familiei, Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
În caz de litigiu, Dvs.puteți invoca că a-ți achitat deja pensia de întreținere probând prin... mai detaliat extrasul din contul bancar.
Totodată, legea prevede și cum se determină valoarea pensiei de întreținere - (1) Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil.
În acest caz, dacă Dvs. aveți un salariu de 10.000 lei, pensia va fi în mărime de 2.500 lei.
Ca recomandare, ar fi să încheiați totuși un contract privind plata pensiei de întreținere și să stipulați în el perioada pentru care deja a-ți achitat.

7 апреля 2017