Vinzare auto

12 августа 2017 645

Am vindut un camion KAMAZ citeva zile in urma. Cumparatorul era interesat de ceva timp si tot umbla din urma noastra sa cumpere camionul, dar mai ieftin. Totusi zilele trecute l-am vindut. Camionul mai cerea careva investitii, cumparatorul a admis faptul dat, el a adus o persoana care stie bine masinile date si pe loc aceasta persoana a dezmembrat motorul masinii ca sa-l controleze. La final, motoristul i-a zis ca e ok camionul si am plecat la notar sa facem procura generala. Am facut procura generala, banii i-am luat. Acum o ora in urma ma suna si imi zice ca noi l-am amagit ca masina e buna s.a.m.d . si imi zice sa gatesc banii ca el imi aduce masina inapoi. Era intr-o oarecare masura o amenintare. Ce pot face in cazul dat ? Mersi anticipat.

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Право недвижимости

1. Practica de a vinde masini prin procura e rea. Cumparatorul poate sa revoce procura oricand, si camionul tot timpul o sa fie inscris pe dvs.
2. Ca atare, pe fond, voi aveți un contract de vânzare-cumpărare, chiar dacă el este atestat doar prin procură (și, presupun, o recipisă privind... mai detaliat primirea banilor).
3. Conform Codului civil, dvs purtați răspundere pentru defectele camionului timp de 6 luni, în afara de defectele care erau vizibile sau care cumpărătorul trebuia, în mod obișnuit, să le depisteze atunci când a examinat camionul (se numește viciu aparent). Deci, foarte multe depinde de natura problemei. Mai bine să vă duceți la un expert neutru și să analizați care e problema, ea să fie documentată. Dacă viciul este aparent, nu purtați răspundere. Dacă viciul este unul ascuns (nu putea fi depistat de cumpărător la momentul examinării camionului) atunci purtați răspundere.
Pentru a nu purta răspundere, în contract (nu în procuri!!!) se indică clauza „văzut-plăcut”, care spune că dvs vindeți marfa așa cum este, fără nicio garanție. Așa se face mai ales la mărfurile uzate/mâna a doua.
4. Dvs trebuie să întoarceți banii numai dacă ați primit de la cumpărător o declarație scrisă de rezoluțiune (desfacere) a contractului de vânzare-cumpărare și dacă v-ați convins că camionul avea un viciu ascuns (adică un viciu pentru care dvs răspundeți, după cum e explicat mai sus).
5. Dacă cumpărătorul vă amenință, chemați poliția. El ar putea fi tras la răspundere pe mai multe articole, depinde ce va face. Dar se poate de menționat și:
Articolul 335. Samavolnicia
Samavolnicia, adică exercitarea în mod arbitrar a unui drept efectiv sau presupus prin încălcarea ordinii stabilite de legislaţie, fără a se cauza vreo daună considerabilă persoanei,
se sancţionează cu amendă de la 30 la 40 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
se sancţionează cu amendă de la 18 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
http://lex.justice.md/md/330333/

13 августа 2017