Bună ziua. Un băiat, împreună cu doi prieteni de-ai săi, este învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 179 alin. 2 CP. În realitate, doar unul din cei trei a săvârșit fapta încriminată, dar neagă acest fapt. Băiatul menționat s-a prezentant doar la o ședință de judecată, după care a plecat la muncă peste hotare (nu avea interdicţii de a ieşi din ţară). Peste puțin timp, acesta a fost dat în căutare. El poate fi condamnat dacă nu se află în ţară? Dacă da, atunci poate fi sentinţa? Agravează cumva faptul că el nu se prezintă la ședințele de judecată, chiar dacă nu a comis fapta încriminată şi nu are atencedente penale?
Maria Gogu
Bună ziua, Legislația procesual penală a R. Moldova spune că, dacă nu se cunoaște locul aflării învinuitului, procurorul îl anunță în căutare și poate aplica măsura preventivă. Dacă legea penală permite arestul persoanei date în căutare, procurorul cere judecătorului de instrucție aplicarea măsurii procesuale de constrângere sub formă de arest.... mai detaliat Această formă de limitare a drepturilor învinuitului asigură procurorului posibilitatea de a reține și de a cere extrădarea învinuitului, dacă acesta a părăsit R. Moldova.
Legislația procesual penală mai prevede că instanța de judecată decide judecarea cauzei în lipsa inculpatului, dacă acesta nu se prezintă în instanță. În acest caz, procurorul e obligat să prezinte probe veridice că persoana pusă sub învinuire, în privința căreia cauza e trimisă în judecată, a renunțat la exercitarea dreptului la apărare, precum și că se eschivează de la urmărirea penală și de la judecată.
Deci, legislația procesual penală a R. Moldova permite judecarea unui inculpat în lipsă.
Neprezentarea în judecată are consecințele sale negative precum imposibilitatea de a depune declarații și de a explica circumstanțele cauzei precum și de a se apăra împotriva acuzațiilor aduse.