Vreau sa dau la divort si avem o fata. El poate sa ia copilul daca primeste mai mult ca mine?

28 февраля 2018 74

Buna ziua. Am asa o problema: nu mai suntem impreuna cu sotul de 3 luni. Am fost si am stat la Paris 6 luni si cind am venit acasa, a decis sa ne dispartim si timp te 3 luni am vrut sa ne impacam. Si acum am decis sa dau la divort. As vrea sa stiu daca poate sa imi ia copilul daca primeste mai mult ca mine. Cand locuiam la Paris de foarte multe ori m-a lovit si m-a numit cu vorbe urite si in fata a lovit. Spuneti-mi, va rog, daca el poate sa-mi ia fata.

Jurist comments 1

Download discussion
Iulia Furtuna
  • Адвокат
  • Трудовое право
  • Гражданское право
  • Семейное право

Victoria, nu depinde doar de marimea veniturilor unui parinte pentru a stabili custodia copilului. In acest sens, art. 63 din Codul familiei prevede:

(1) În cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor.
(2) Dacă un atare acord... mai detaliat lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vîrsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai etc.)
(3) La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa judecătoreasă va cere şi avizul autorităţii tutelare teritoriale în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi

Daca instanta de judecata va stabili domiciliul copilului la Dvs, trebuie sa tineti cont si de dreptul tatalului de a comunica cu fata in temeiul art. 64 din Codul familiei, care prevede:

(1) Părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.
(2) Părinţii au dreptul să încheie un acord privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărîrea respectivă. Părinţii pot, din iniţiativă proprie sau la recomandarea autorităţii tutelare teritoriale, să se adreseze unui mediator pentru soluţionarea litigiului.
(3) În cazul nerespectării hotărîrii instanţei judecătoreşti, la cererea părintelui care locuieşte separat de copil, instanţa judecătorească, ţinînd cont de interesele şi opinia copilului, în funcţie de vîrsta şi gradul său de maturitate, poate decide transmiterea copilului către acesta.
(4) Părinţii care locuiesc separat de copil au dreptul de a primi informaţiile ce se referă la copilul lor de la toate instituţiile educative, curative, de asistenţă socială etc. Comunicarea informaţiei poate fi refuzată dacă comportamentul părintelui prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului. Acest refuz poate fi atacat în instanţa judecătorească.

1 марта 2018