Accident de munca

04 february 2018 49

Am suferit un accident la producere cu patru luni in urma, am cazut de la inaltime in timpul atributiilor de lucru, mi-am rupt ambele picioare si am stat 3 luni in ghips. Accidentul a fost ascuns. Nu mi-au chemat salvarea, dar m-au transportat la spital cu masina, unde m-au influentat sa spun ca am cazut acasa. Eram angajat oficial. Nu mi-au achitat nici un leu despăgubiri, ba chiar nici foaia de boala. Cum as putea rezolva acest caz si primi ceva despăgubiri de la companie?

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Buna Sergiu,
Îmi pare rău să aflu ceea ce vi s-a întâmplat și mai ales cum ați fost dus de nas.
Cu referire la acest caz pot să menționez că aceasta ar putea fi o componență de infracțiune, dacă se atestă că au fost încălcate regulile.
În acest sens, că sugerez să sesizați... mai detaliat Inspectoratul de Stat al Muncii și Inspectoratul de Poliție de pe sectorul unde a avut loc accidentul.

Astfel, în cazul în care o să aveți un act de constatare a accidentului grav de muncă care indică persoanele vinovate de accidentul ce a avut loc o să vă puteți adresa în instanța de judecată pentru a solicita prejudicii materiale și morale cauzate sănătății.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=331268

Articolul 183. Încălcarea regulilor de protecţie a muncii
(1) Încălcarea de către o persoană cu funcţie de răspundere ori de către o persoană care gestionează o organizaţie comercială, obştească sau altă organizaţie nestatală a tehnicii securităţii, a igienei industriale sau a altor reguli de protecţie a muncii, dacă această încălcare a provocat accidente cu oameni sau alte urmări grave,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
[Art.183 al.(1), sancţiunea modificată prin LP207 din 29.07.16, MO369-378/28.10.16 art.751; în vigoare 07.11.16]
(2) Aceeaşi acţiune care a provocat din imprudenţă decesul unei persoane
se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

04 february 2018