Bună ziua! ÎMGFL m-a acționat în judecată în vederea încasării unei datorii pentru consumul de energie termică și servicii locativ-comunale. În martie 2023 Judecătoria Chișinău a admis cererea și a dispus încasarea în beneficiul ÎMGFL a datoriei. Țin să menționez că datoria nu era una semnificativă (cca 5.000 lei acumulate în timpul sezonului rece) și o achitam gradual (în măsura posibilităților) pe parcursul sezonului cald, când cheltuielile pentru facturi sunt mai mici. Recent mi-a fost expediat un document executoriu, prin care am fost informat că sunt obligat să achit datoria menționată mai sus, iar executorul judecătoresc a aplicat sechestru pe bunul imobil (apartament).
Având în vedere cele expuse, am câteva întrebări:
1. Sunt sau nu abuzive acțiunile executorului judecătoresc, având în vedere că datoria era de circa 5.000 lei, iar sechestrul a fost aplicat pe apartamentul, valoarea căruia constituie în jur de 50.000 Euro?
2. Sunt sau nu abuzive acțiunile administratorului de insovabilitate manifestate prin acționarea în judecată pentru încasarea datoriei, fără a-mi fi oferită posibilitatea de a soluționa problema pe cale amiabilă cu stabilirea unui grafic de stingere a datoriei, sau cel puțin prin expedierea unei înștiințări că sunt acumulate datorii și în caz de neachitare voi fi acționat în instanță?
3. Pot cere în instanță anularea documetului executoriu pe motiv că nu mi-a fost adusă la cunoștință hotărârea judecătorească? Menționez că nu sunt proprietar al apartamentului, dar dețin procură de reprezentare (nu avem relații de rudenie), proprietarul fiind stabilit cu traiul peste hotare.
4. Pot ataca hotărârea primei instanțe și cere repunerea în drepturi (dreptul de apel/contestare), cu stabilirea temenului de 30 de zile, calculat din momentul recepționării prin scrisoare recomandată a documentului executoriu, având în vedere că au trecut 3 luni de la data emiterii hotărârii?
Mulțumesc anticipat!
Serghei Marciuc
Cu părere de rău, acţiunile administratorului de a se adresa în judecată sunt legale.
Referitor la contestare, dacă aveţi studii juridice şi sunteţi rudă cu proprietarul atunci puteţi reprezenta interesele acestuia în instanţă pentru a solicita repuberea în termen şi a declara apel, în caz contrar nu aveţi dreptul să reprezentaţi... mai detaliat proprietarul în judecată.
Codul de procedură civilă prevede:
(11) Persoanele fizice pot fi reprezentate în instanţa de judecată de către soț/soție, părinți, copii, fraţi, surori, bunei, nepoţi dacă aceștia sînt licențiați în drept și sînt împuterniciți printr-o procură autentificată notarial.