Alienare/înstrăinare parentală

29 april 2025 0

Bună ziua! Soțul meu are o fetiță din prima căsătorie, pe care nu a văzut-o de vreo 6 ani. Fosta lui soție i-a promis că o să facă în așa fel încât fetița să nu-l cunoască și s-a ținut de cuvânt. De la 5 luni i-a fost prezentat un alt bărbat ca fiind tatăl ei și bineînțeles îi spune aceluia tată. În primii trei ani soțul meu s-a văzut cu cea mică, cu chiu, cu vai, iar ulterior maică-sa a început să îi blocheze orice acces. Trebuie să punctez următoarele:
1. Soțul meu locuiește în România, iar fosta lui împreună cu fetița în Republica Moldova. Toți 3 au cetățenie română și moldovenească.
2. Nu este stabilit grafic de întrevedere cu copilul. Cineva i-a spus acum câțiva ani soțului meu că instanța din RM poate să stabilească programul standard de vizitare, cel cu 2 weekenduri în fiecare lună, chiar dacă el locuiește la sute de km distanță. Iar dacă va absenta de 3 ori de la întrevederi, poate fi decăzut din drepturile părintești. Din aceste motive, soțul meu nu a acționat în judecată pentru stabilirea unui grafic de întrevederi cu fetița lui.
3. Fosta lui profită de distanță și de faptul că ea și soțul ei actual au control deplin asupra fetei, astfel că l-a blocat pe toate rețelele de socializare pe soțul meu, el neputând să vadă măcar poze cu fetița pe contul mamei ei, darămite să vorbească cu ea.
4. Recent soțul a descoperit contul de TikTok al fetiței, aceasta l-a “vizitat” înapoi de câteva ori, însă când soțul și-a luat inima în dinți și i-a trimis cerere de “prietenie” ca să poată comunica în scris cu ea, a fost blocat de pe contul fetiței. În prezent contul fetiței și al mamei ei sunt private, deși până acum au fost publice. Intuim că fosta lui a fost cea care l-a blocat și nu fetița.
5. Soțul meu și fosta lui “au rămas în contact” pe o singură rețea de socializare, el i-a tot scris în ultimii ani, întrebând-o de cea mică, însă ea nu îi răspunde absolut niciodată înapoi, deși mesajele apar vizualizate.
Cu toate piedicile, soțul meu a găsit căi să mai facă rost de câte o poză cu fetița lui, a aflat și unde învață, în ce clasă este, cine îi este învățătoare. Ar vrea să îi scrie învățătoarei, să o întrebe despre reușitele fetiței, însă se teme că învățătoarea o va înștiința pe mamă, și să nu facă mai rău cumva..
Pot fi considerate toate acestea drept înstrăinare parentală?
Dacă soțul meu o acționează în judecată în România pe fosta lui ca cetățeni români ambii, poate avea vreun câștig? Dacă da, ce ar putea face cu acea hotărâre în Republica Moldova? Sau el cu datele lui de identitate ca cetățean român o poate da în judecată în România pe ea, cu datele ei de identitate moldovenești? Ar avea șansele unui deznodământ favorabil lui? Și dacă da, îl poate pune în practică în Republica Moldova, pentru că acolo locuiesc de facto fetița cu mama ei? Sau o poate da în judecată în Republica Moldova, la ce categorie de acțiune s-ar încadra cererea?
Soțul meu își dorește foarte mult să reia legătura demult pierdută cu fetița, nu poate aștepta până când aceasta va împlini 14-15 ani și mama sa va avea acces mai greu la rețelele ei. Se teme că la vârsta aceea va fi prea târziu pentru ca fetița să aibă o atitudine pozitivă față de el. Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns!

Lawyer comments 1

Download discussion
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law

Buna ziua,
1. Graficiul de intrevederi se stabileste de catre insitutia compenenta si nu de catre instnata de judecata, instanta de judecata este competenta sa solutioneze litigiul dintre parinti in cazul in care nu sunt deacord cu graficul stabilit. Nerespectarea graficului de intrevederi nu este temei de decadere din drepturile... mai detaliat parintesti. Decaderea din drepturi parintesti este o sanctiune severa pentru unul sau ambii parinti si trebuie sa existe motive temeinice si serioase.
2. Actionarea in instanta de judecata din Ro o discutati cu un avocat din Ro. Cu o evenutala hotarîre din RO initial trebuie sa o recunosteti pe teritoriul RM si ulterior sa fie executată. Aici mai bine avocatul din Ro sa discute cu cel din RM, pentru a exclude orice dubiu.
3. Recomand ca tatal copilului sa se adreseze cu cerere privind stabilirea graficului de intrevederi cu copila + efectuarea actiunilor complementare ca sa restabileasca legatura cu fiica. Graficul poate fi stabilit si pentru comunicarea pe retelele sociale.
Tatala copilului intretine cumva fiica? achita o pensie de intretinere? Pentru ajutor ma puteti contacta +37368531503

29 april 2025