Angajarea în câmpul muncii fără cod numeric personal

12 february 2018 470

Bună ziua! Am așa o problemă: din motive religioase mi-am făcut buletin de identitate provizoriu fără cod numeric personal, din care cauză nu mă pot angaja oficial în câmpul muncii. Din care cauză îmi schimb permanent locul de muncă după ce se încheie termenul de probă, deoarece angajatorul cere buletin de identitate pentru a încheia contractul de muncă. Spuneți-mi vă rog: chiar e atât de gravă problema? Chiar nu mă pot angaja oficial în câmpul muncii din această cauza? Mulțumesc mult! Aștept răspuns.

Lawyer comments 3

Download discussion
Marina Bzovii
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Other areas
  • Labour law
  • Family law
  • Business law

Buna seara,
În primul rând țin să accentuez că IDNP-ul (abreviere a sintagmei în limba engleză "Identification Number of Person") rămîne neschimbat în decursul întregii perioade de existenţă a datelor, fiind inclus în toate documentele persoanei fizice în cauză. Prezența codului numeric personal reprezintă o cerință pentru perfectarea actelor în... mai detaliat RM inclusiv a certificatului de nastere (conform Art. 29 a Legii Nr. 100 privind actele de stare civila).
Inclusiv în cazul perfectării Carnetului Dvs de Muncă se solicită indicarea IDNP-ului (conform Hotărârii Nr. 1449 din 24.12.2007 privind carnetul de muncă http://lex.justice.md/md/326586/ ). Carnetul de munca se prezinta la incheierea contractului individual de munca, daca nu il aveti perfectat inca atunci angajatorul este obligat sa vi-l intocmeasca conform hotărârii indicate mai sus (unde indica si IDNP-ul).
Respectiv nici un angajator nu va putea perfecta Carnetul Dvs de Munca si nu puteti activa în câmpul de muncă fără a avea un astfel de act care constituie documentul de bază privind activitatea de muncă a salariaţilor pe teritoriul Republicii Moldova.
IDNP-ul este indicat și în diverse caracteristici ale Registrului populației cum ar fi:
1. Registrul sănătății - va asigura monitorizarea stării de sănătate a persoanei fizice şi evidenţa actelor cu caracter medical eliberate.
2. Registrul contribuabililor
3. Registrul învățământului
4. Registrele sociale- reprezintă totalitatea registrelor care reflectă activitatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. În aceste registre se va concentra informaţia completă referitor la ocupaţia persoanei, locul de lucru, defalcările obligatorii şi benevole în fondul social şi în alte fonduri; datele cu privire la calcularea şi achitarea pensiilor şi altor indemnizaţii, evidenţa şomerilor, toate categoriile de persoane beneficiare de înlesniri etc.
Utilizarea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) în toate registrele menţionate şi prezentarea uniformă a datelor personale oferă posibilitatea de a obţine, în caz de necesitate, datele integrate referitoare la orice persoană fizică sau datele statistice generalizate în orice profil al informaţiei de importanţă socială. Totodată, existenţa unor baze de date separate asigură protecţia informaţiilor contra accesului nesancţionat şi garantează respectarea drepturilor omului. (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=296142 )

În concluzie trebuie să înțelegeți că IDNP-ul a devenit o necesitate în societatea contemporană pentru monitorizarea informației despre populației precum și asigurarea veridicității informației. Respectiv refuzul Dvs de a deține IDNP duce nu doar la imposibilitatea perfectării anumitor acte de identitate, dar și la imposibilitatea de a beneficia de anumite prestațiile sociale.

13 february 2018

Bună dimineața!
Atunci de ce dreptul la muncă şi la protecţia muncii este garantat de articolul 43 din Constituția Republicii Moldova. Acest drept prevede că orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la protecţia împotriva şomajului?

13 february 2018
Marina Bzovii
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Other areas
  • Labour law
  • Family law
  • Business law

Drepturile Constituționale sunt de două categorii absolute și relative, în funcţie de răspunsul la întrebarea dacă pot exista sau nu excepţii de la respectarea lor. Dreptul la muncă nu este un drept absolut și poate fi supus unor limitari. Corespunzător angajatorul respectă doar o cerința impusă de legiutor inclusiv în... mai detaliat vederea asigurării bunăstării economice, dezvoltarii tehnologice si inclusiv monitorizarii contributiilor Dvs sociale.
Spre exemplu Constituția mai garantează și alte drepturi cum ar fi, dreptul la libera circulatie, Dvs aveți dreptul să emigrați și să ieșiți din tara totuși există niste condiții impuse de instituțiile statale care urmeaza a fi respectate( cum ar fi perfectarea unui act de identitate).
Referitor la principiul accesului liber la justiţie acesta semnifică faptul că orice persoană poate sesiza instanţele judecătoreşti în cazul în care consideră că drepturile, libertăţile sau interesele sale legitime au fost încălcate,iar nu faptul că acest acces nu poate fi supus niciunei condiţionări (inclusiv prin necesitatea de a anexa copia actului de identitate la cererea de chemare în judecată și indicarea IDNP-ului în cadrul cererii).

14 february 2018