Anularea procurii

13 july 2023 2

Bună ziua. Unde mă pot adresa ca să anulez procura făcută care permite copilului minor să locuiască împreună cu un părinte peste hotare? Eposibil să anulez orice act străin făcut pe baza actelor mele? Motivul este că părintele cu care trăiește copilul nu îndeplinește condițiile din hotărârea de judecată, datorită căreia care a primit toate actele necesare?

Lawyer comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua.
Sunteți încrezută că merge vorba de o procură?
Posibil vă referiți la nu la procură ci la consimțămîntul exprimat prin declarație autentificat de notar or potrivit prevederilor legii nr. 269 din 09-11-1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova
(4) În cazul în care minorul își stabilește domiciliul în... mai detaliat străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare teritoriale.
În acest caz revocarea consimțămîntului nu va produce efecte deoarece copilul deja și-a stabilit domiciliul în străinătate.

În cazul cînd totuși vă referiți la o procură autentificată notarial, atunci o puteți revoca adresându-vă la un notar.
Codul civil prevede:
Articolul 377. Încetarea valabilității procurii
(1) Valabilitatea procurii încetează în cazul:
b) revocării de către persoana care a eliberat-o sau, dacă este eliberată de mai multe persoane, revocării de către oricare dintre ele;
(2) Persoana care a eliberat procura o poate revoca în orice moment, iar persoana căreia îi este eliberată procura poate renunța la ea în orice moment. Orice clauză contrară este nulă.
Articolul 381. Efectele încetării valabilităţii procurii
(1) Actele juridice încheiate de reprezentant pînă la momentul cînd acesta a aflat sau trebuia să afle despre încetarea valabilităţii procurii rămîn valabile pentru reprezentant şi pentru succesorii lui, cu excepţia cazului în care aceştia demonstrează că cealaltă parte a ştiut sau trebuia să ştie că procura a încetat.
(2) Dacă unui terț i se prezintă o procură, despre încetarea căreia el nu a cunoscut și nici nu trebuia să cunoască, încetarea procurii nu este opozabilă terțului, iar actul juridic încheiat de către reprezentant cu terțul rămîne valabil pentru reprezentat și succesorii săi.
(3) La încetarea valabilităţii procurii, persoana căreia îi este eliberată procura sau succesorii ei sînt obligaţi să restituie imediat procura.

13 july 2023