Bună ziua. Am cumpărat un apartament în bloc în constructie printr-un contract de investiții nefiind căsătorită. Am achitat 75% din suma, restul urmând a achita lunarar în rate timp de 10 ani. Intre timp m-am căsătorit, iar blocul urmează a fi dat în exploatare curând. În caz de divorț soțul meu poate pretinde la ceva? Ratele la banca urmează sa le achit eu sau mama mea. Faptul ca apartamentul se da în exploatare în timpul căsătoriei, exista riscul ca la cadastru sa fim înregistrați proprietari ambii cu cota parte 50%? Mulțumesc!
Octavian Cazac
1. Nu există risc că soţul va fi înscris în registru ca coproprietar şi asta fiindcă Cadastru nu mai cere dovada căsătoriei şi nu înscrie din oficiu şi soţul ca coproprietar.
2. Dar chiar dacă soţul dvs nu va fi înscris asta încă nu înseamnă că el nu va fi coproprietar.... mai detaliat Conform Codului familiei, bunurile comune aparţine ambilor soţi chiar dacă în registrele publice sunt înscrise doar pe numele unuia dintre soţi.
Problema dacă apartamentul va fi doar al dvs (personal) sau comun nu este clar reglementată de lege. Formal, legea prevede că orice e dobândit în timpul căsătoriei este bun comun. Deci este mai posibil că instanţa de judecată va stabili că apartamentul este comun. Totuşi, Codul familiei prevede că sunt comune bunurile obţinute din mijloace comune, aici însă apartamentul provine din mijloacele dvs personale, prin urmare, aţi avea un argument în instanţa de judecată că apartamentul este doar al dvs personal.