HomeAnswersAre putere juridica urmatoarea conditie din contract?
Are putere juridica urmatoarea conditie din contract?
28 may 201929
E
Este oare legal ca contractul de muncă să conțină următoarele: Angajatului îi este interzis să lucreze în același domeniu timp de doi ani după concediere, iar dacă o face este obligat să achite companiei 200.000 lei pentru trainingurile oferite.
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Buna ziua
Este vorba de clauză de neconcurență/confendențialitate, nu este nimic ilegal.
Asemenea practici țin de faptul că, angajatorul învește în dezvoltarea personalului cît și posibil comunică informații legate de secret comercial.
Pentru a evita ca angajatul sa folosească informații în interes personal, pe viitor identificînduse drept concurent instruit de fostul angajator, în...mai detaliatbaza unii contract, se impun careva limitări, practică des întâlnită.
Bună ziua.
Întradevăr Codul Muncii al RM reglementează și posibilitatea de a include în contract și astfel de clauze. În situația dvs vorbim despre o clauză de neconcurență, care nu este reglementată expres de Codul Muncii al RM, dar neinterzisă.
Astfel, inluderea în contract a unei clauze de neconcurență nu este...mai detaliatcontrar prevederilor legale, însă aceasta urmează a fi negociată de către ambele părți ale contractului, să fie compensată această limitare a dreptului de a munci și să fie expres stabilite care activități sunt interzise a fi practicate de către salariat.
Codul Muncii în art. 51, alin. (2) stabilește că, în schimbul respectării acestei clauze, salariatul poate beneficia de dreptul la o indemnizaţie specifică şi/sau de alte drepturi, conform contractului individual de muncă. În cazul nerespectării acestor clauze, salariatul poate fi privat de drepturile acordate şi, după caz, obligat să repare prejudiciul cauzat angajatorului.
Astfel vă recomand să negociați asupra achitării de către angajator a unei îndemnizații pentru respectarea acestei clauze, or, în eventualitatea în care nu veți beneficia de o îndemnizație, iar interesul angajatorului în includerea unei astfel de clauze în contract nu va fi demonstrat, va fi posibil de interpretat ca o limitare a libertății de a munci prevăzut de art. 6 din Codul Muncii.
Vitalie Onofrei
Buna ziua
Este vorba de clauză de neconcurență/confendențialitate, nu este nimic ilegal.
Asemenea practici țin de faptul că, angajatorul învește în dezvoltarea personalului cît și posibil comunică informații legate de secret comercial.
Pentru a evita ca angajatul sa folosească informații în interes personal, pe viitor identificînduse drept concurent instruit de fostul angajator, în... mai detaliat baza unii contract, se impun careva limitări, practică des întâlnită.