Care este procedura de partaj al averii?

30 november 2023 4

Buna ziua. Cererea de divort a fost depusa la ASP (sectia acte de stare civila). Care este procedura pentru a imparti averea?

Lawyer comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

a. Calea amiabilă
Prima opțiune este calea amiabilă. Să ajungeţi la un numitor comun cu soţul/soţia despre
modul în care veţi partaja bunurile. Mergeţi împreună la un notar şi stabiliţi toate aceste detalii într-un contract. Economisiţi foarte mult timp şi bani. Întocmiţi o listă în care indicaţi concret ce bunuri aveţi şi... mai detaliat felul cum doriţi să le împărţiţi. Negociaţi! Se poate întâmpla ca unul din soţi să primească bunuri mai scumpe ca valoare. În acest caz, ultimul trebuie să-l despăgubească pe celălalt soţ.
Dacă în acest contract este stabilită şi partajarea unui bun imobil (casă, apartament, teren), atunci după ce este semnat de către voi, mergeţi şi înregistraţi-l la Oficiul Cadastral Teritorial din raza teritorială unde se află bunul imobil. În baza contractului privind partajarea bunului imobil, Organul Cadastral Teritorial va înregistra dreptul de proprietate şi va face înscrierile în registrul bunurilor imobile. Respectiv, dreptul de proprietate asupra bunului imobil sau a uneicote-pări din bunul imobil se dobândeşte din momentul înregistrării în registrul bunurilor imobile.

b. Calea judiciară
Cea de-a doua opțiune este mai complexă. Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, vă adresaţi cu o cerere privind partajarea averii în instanţa de judecată şi anume ea va decide felul în care bunurile vor fi împărţite. Instanţa va ţine cont neapărat şi de interesele copiilor minori. Deci, soţul în grija căruia rămân copiii, poate primi o cotă mai mare din bunuri, pentru a nu înrăutăţi condiţiile de trai ale copiilor. În acest caz, cu siguranţă, aveţi nevoie de serviciile unui avocat care v-ar putea ajuta să primiţi ceea ce vi se cuvine.

01 december 2023