Ce masuri sa luam sau cum sa fac ca sa pot sa fac gard pe hatul meu de pamant, unde e construita casa.

10 august 2017 176

Veciunul si-a construit un sarai, si a hotarat el sa intre pe teritoriul nostru. Cand a pus fundamentul noi nu eram acasa si ne-am gandit, ei lasa ca suntem vecini. Dar el a venit vara asta acasa din italia si continua constructia si nu vrea sa auda. Ne-am adresat la primarie, au trimis comisia din 5 membri, au marcat teritoriul. El a doua zi a zmuls marcajul si ne-a spusca el vrea sa faca besetca. A vorbit cu avocatul lui si i-a spus ca se poate sa construiasca pe teritoriul meu. Va rog, spuneti ce masuri sa facem ca sa putem face gard sa inchidem teritoriul. El cu constructia intra pe teritoriul nostru cu 1m 06 cm. Ce sa facem ca sa-l oprim din constructie. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
Octavian Cazac
  • Advocate
  • Civil law
  • Business law
  • Real estate law

1. Puteţi depune plângere la poliţie pentru ruperea marcajului:

Articolul 335. Samavolnicia
Samavolnicia, adică exercitarea în mod arbitrar a unui drept efectiv sau presupus prin încălcarea ordinii stabilite de legislaţie, fără a se cauza vreo daună considerabilă persoanei,
se sancţionează cu amendă de la 18 la 24 de unităţi convenţionale sau cu... mai detaliat muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

__________
Legile Republicii Moldova
218/24.10.2008 Codul contraventional al Republicii Moldova //Monitorul Oficial 3-6/15, 16.01.2009


2. Dacă vecinul ştia că el încalcă hotarul dintre terenuri, trebuie să îl acţionaţi în judecată conform art. 376 şi 390 Cod civil. Avocatul dvs poate cere instanţei imediat să emită o încheiere prin care vecinului i se interzic lucrări pe terenul dvs până la soluţionarea litigiului.

Articolul 376. Cererea privind înlăturarea încălcărilor care nu sînt legate de privarea de posesiune
(1) Dacă dreptul proprietarului este încălcat în alt mod decît prin uzurpare sau privare ilicită de posesiune, proprietarul poate cere autorului încetarea încălcării. El poate cere, de asemenea, despăgubiri pentru prejudiciul cauzat. Pot fi solicitate despăgubiri şi în cazul în care nu se cere încetarea încălcării sau executarea acestei cerinţe este imposibilă.
(2) Dacă există temei de a presupune că se vor face încălcări ulterioare, proprietarul poate intenta o acţiune negatorie.
(3) Dispoziţiile alin.(1) şi (2) nu se aplică dacă proprietarul trebuie, în temeiul legii şi al drepturilor unor alte persoane, să admită influenţa asupra bunului.

Articolul 390. Depăşirea hotarului terenului învecinat în cazul construcţiei
(1) Dacă proprietarul unui teren, cu ocazia ridicării unei construcţii, a construit dincolo de limita terenului său, fără a i se putea imputa premeditarea sau culpa gravă, vecinul trebuie să tolereze încălcarea hotarului dacă nu a obiectat pînă sau imediat după depăşirea limitei.
(2) Vecinul prejudiciat prin situaţia prevăzută la alin.(1) trebuie despăgubit cu o rentă în bani, plătită anual, cu anticipaţie.
(3) Cel îndreptăţit la rentă poate pretinde oricînd ca debitorul său să-i achite preţul porţiunii de teren pe care s-a construit în schimbul transmiterii proprietăţii asupra acesteia.

__________
Legile Republicii Moldova
1107/06.06.2002 Codul civil. Cartea a doua - Drepturile reale (art.284-511) //Monitorul Oficial 82-86/661, 22.06.2002

10 august 2017