Ce pot intreprinde creditorii

05 december 2019 370

Eu am luat vreo 7 credite, din banca si din companii de credite. Acum am datorii mari fata de ele si vreau sa stiu ce pot ei sa solicite in judecata, daca eu nu am niciun imobil? Daca creditul este luat de mine si semnat doar de mine personal, mai poate sa traga la raspundere si pe alte persoane: sotia, parintii? Si ce inseamna grupa operativa la domiciuliu, cu ce scop vin si ce pot face ei? In caz ca incearca sa ne intre in casa, avem dreptul sa nu deschidem usa?

Jurist comments 3

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Din ceea ce observ, cu astfel de intrebari se confrunta un numar foarte mare de persoane din Moldova.
Citeva explicatii, ca sa fie clar tuturor:
1) Companiile de genul Cash Point, Casa Credit, Rapid Finance - practica clauze abuzive in raport cu consumatorii. Ca sa fie asta un... mai detaliat fapt oficial, trebuie fiecare sa depuneti o plingere la Agentia pentru Protectia Consumatorilor.
2) Chestia cu “prelungirea” contractelor de credit de catre companiile de genul celor enumerate mai sus, si chestia cu reincheierea in fiecare luna a contractelor de credit - sunt ilegale. NU ACHITATI TAXE PENTRU PRELUNGIRE!
3) Dobanda (DAE) de 500%, 600% sau de ex 750% anual - sunt abuzive, deci nule si nu trebuiesc executate, chiar daca ati semnat contractul. Motivul este ca astfel de clauze incalca ordinea publica.
4) Creditorii nu pot cesiona catre persoane terte (colectori) creditul, fara a va notifica pe Dvs despre acest fapt.
5) colectorii nu sunt in drept sa va ameninte, sa va santajeze, la telefon sau prin mesaje.
6) Colectorii nu au dreptul sa plaseze informatii despre creditul dvs pe paginile de socializare.
7) Colectorii nu au dreptul sa prelucreze date personale ale rudelor sau proetenilor Dvs. Asta inseamna ca ei nu au dreptul sa caute si sa sune la rude sau prieteni.
8) Colectorii sau Creditorii NU AU DREPTUL SA APLICE INTERDICTIE DE A IESI DIN TARA, ei nu pot aplica sechestre, nu pot sa va vinda bunurile!!! Toate acestea se pot face doar printr-o hotarire a instantei de judecata.
9) Colectorii nu pot aplica amenzi contraventionale!!! Procesele verbale care le primiti sunt o minciuna, si sunt acte oficiale false, pe care trebuie sa le denuntati la Politie!
10) Evitati sa discutati cu colectorii. Iar daca discutati - spuneti-le ca va veti adresa la procuratura daca vor continua santajul impotriva Dvs si a cunoscutilor vostri.
11) Chestiile cu amenintari ca vor trimite Grupa operativa - trebuie sa le denuntati la Politie, unde sa mentionati ca prin astfel de amenintari va este frica pentru sanatatea Dvs si pentru integritatea bunurilor Dvs. Asa numita grupa operativa este o minciuna a colectorilor pentru a va speria.
••••
Nu toate organizatiile de creditare practica clauze abuzive.
De aceea, trebuie de vazut de la caz la caz ce prevede contractul, si doar dupa asta se pot propune solutii.
In general, creditul trebuie intors, asa cum este prevazut in contract, cu exceptia cazurilor cind in contract sunt clauze de genul celor indicate mai sus, si cind creditorul va cere bani enormi pentru prelungiri si alte chestii ilegale.
TREBUIE sa pastrati toate cecurile de plata atunci cind achitati creditele partial sau integral.

Ca solutie - va recomand ca in aceste cazuri sa trimiteti fiecarui creditor notificari scrise privind rezolutiunea contractului de credit. In acea notificare scrieti, dupa caz: ca ati achitat deja datoria in mod suficient, sau ca considerati ca sumele pretimse de ei sunt exagerate.

Ideea este ca in aceste cazuri este mai bine sa se ajunga in instanta de judecata, unde veti putea invoca in apararea Dvs toate ilegalitatile practicate de organizatiile de creditare, decat sa fiti amenintat extra-judiciar de colectori si alte persoane, la nesfirsit.



06 december 2019
Alexandru Lungu
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

Acțiunile întreprinse de creditori, colectori uneori ies din limitele legale.

Totuși, odată ce Dvs. ați beneficiat de credite, ar trebui să aveți și bunul simț de a le restitui.
Mărimea penalităților, dobînzilor va crește pe zi ce trece, însă totul depinde de pașii pe care îi veți întreprinde.

Rudele nu poartă răspundere... mai detaliat pentru obligațiile Dvs., însă, în cazul în care dețineți în proprietate bunuri mobile/imobile, acestea ar putea fi urmărite de către executorul judecătoresc.

06 december 2019
  • Legal consultant
  • Business law
  • Civil law
  • Real estate law

Bună ziua,

Categoric nu trebuie să le permiteți să pătrundă în casa unde locuiți. Sunt acțiuni abuzive și puteți apela la poliție.

Cu privire la credite, puteți face refinanțarea lor și să stabiliți un grafic comun de rambursare.

În judecată puteți solicita termen pentru negocierea unor eventuale tranzacții de împăcare, pentru a... mai detaliat trage puțin timpul ca să găsiți bani pentru achitarea datoriilor.

La fel, puteți solicita reducerea penalităților în caz că ele sunt exagerat de mari.

Dacă nu aveți nici-un bun, la faza de executare, executorul va aplica interdicții și va incasa o parte din veniturile Dvs. (salariu, pensie etc) pentru a stinge creanțele creditorilor.

Pentru o consultație mai detaliată vă sunt la dispoziție.

06 december 2019