Ce trebuie sa fac? Și dacă am șanse să mi se facă dreptate?

23 april 2018 50

Buna ziua! Acum un an și 6 luni eram pasager și șoferul mergea cu viteza, a pierdut controlul vehiculului și am dat într-un stilp. In urma accidentului am avut ambele picioare fracturate, un picior operat, recuperarea a fost de lunga durata! Șoferul nu a contribuit cu nimic pentru cheltuieli și recuperare. Întrebarea este ce trebuie sa fac și care sunt șansele să îmi recuperez banii cheltuiți și daunele morale?

Lawyer comments 1

Download discussion
Mihai Guțu
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Business law
  • Other areas

Urmeaza sa inaintati o actiune in instanta de judecata prin care sa solicitati repararea prejudiului material si moral. Mai jos gasiti enumerate citeva din prevederile legale aplicabile cazului dvs.

Totodata tin sa mentionez ca pentru actiunile soferului (prepusului) poarta raspundere compania pentru care acesta lucreaza (comitentul). Drept urmare, in cazul... mai detaliat in care ati contractat la acel moment serviciile unei companii de taxi sau maxi-taxi etc. compania, ca posesor al izvorului de pericol sporit, poartă răspundere civilă pentru daunele cauzate de izvorul de pericol sporit pe care îl deţinea, fie în drept de proprietate, fie că îl deţine în arendă, locaţiune. Iar in cazul în cazul în care persoana juridică nu este în stare să achite sumele dispuse spre încasare de către instanţa de judecată, soferul, va răspunde cu patrimoniul său.

Urmeza sa contactati un avocat, pentru a beneficiade asistenta juridica calificata pe parcursul judecarii cauzei.

Prevederi aplicabile din codul civil :
http://lex.justice.md/md/325085/

Articolul 988. Răspunderea cărăuşului
(1) Cărăuşul este ţinut să repare prejudiciul cauzat pasagerului, cu excepţia cazului cînd acest prejudiciu este rezultatul unei forţe majore, al stării de sănătate a pasagerului sau al faptei acestuia. Cărăuşul este ţinut să repare prejudiciul şi în cazul în care acesta se datorează stării sale de sănătate, a prepuşilor săi sau a stării ori funcţionării vehiculului.

Articolul 1398. Temeiul şi condiţiile generale ale răspunderii
delictuale
(1) Cel care acţionează faţă de altul în mod ilicit, cu vinovăţie este obligat să repare prejudiciul patrimonial, iar în cazurile prevăzute de lege, şi prejudiciul moral cauzat prin acţiune sau omisiune.
(2) Prejudiciul cauzat prin fapte licite sau fără vinovăţie se repară numai în cazurile expres prevăzute de lege.
(3) O altă persoană decît autorul prejudiciului este obligată să repare prejudiciul numai în cazurile expres prevăzute de lege.

Articolul 1399. Răspunderea între părţile contractante
Prevederile prezentului capitol se aplică şi în cazul prejudiciului cauzat în raporturile contractuale, cu excepţia situaţiilor în care se aplică prevederi referitoare la răspunderea debitorului pentru neexecutarea contractului şi reglementări speciale pentru anumite raporturi contractuale.

Articolul 1403. Răspunderea comitentului pentru fapta
prepusului
(1) Comitentul răspunde de prejudiciul cauzat cu vinovăţie de prepusul său în funcţiile care i s-au încredinţat.
(2) Comitentul conservă dreptul de regres contra prepusului. Prepusul se poate exonera dacă va dovedi că s-a conformat întocmai instrucţiunilor comitentului.

Articolul 1418. Răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin
vătămare a integrităţii corporale sau prin
altă vătămare a sănătăţii
(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau de altă vătămare a sănătăţii, autorul prejudiciului are obligaţia să compenseze persoanei vătămate salariul sau venitul ratat din cauza pierderii sau reducerii capacităţii de muncă, precum şi cheltuielile suportate în legătură cu vătămarea sănătăţii – de tratament, de alimentaţie suplimentară, de protezare, de îngrijire străină, de cumpărarea unui vehicul special, de reciclare profesională etc.
(2) Determinarea salariului (venitului) nerealizat din cauza vătămării integrităţii corporale sau altei vătămări a sănătăţii se efectuează conform legii.
(3) La determinarea salariului nerealizat (venitului ratat) nu se iau în considerare pensia de dizabilitate, stabilită persoanei vătămate în legătură cu vătămarea integrităţii corporale sau cu o altă vătămare a sănătăţii şi nici alte indemnizaţii sau sume, plătite pe linia asigurărilor sociale de stat.
(4) Volumul despăgubirilor ce se cuvin, în conformitate cu prezentul articol, persoanei vătămate poate fi mărit prin lege sau contract.

Articolul 1422. Reparaţia prejudiciului moral
(1) În cazul în care persoanei i s-a cauzat un prejudiciu moral (suferinţe psihice sau fizice) prin fapte ce atentează la drepturile ei personale nepatrimoniale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţie, instanţa de judecată are dreptul să oblige persoana responsabilă la reparaţia prejudiciului prin echivalent bănesc.
(2) Prejudiciul moral se repară indiferent de existenţa şi întinderea prejudiciului patrimonial.
(3) Reparaţia prejudiciului moral se face şi în lipsa vinovăţiei autorului, faptei ilicite în cazul în care prejudiciul este cauzat prin condamnare ilegală, atragere ilegală la răspundere penală, aplicare ilegală a arestului preventiv sau a declaraţiei scrise de a nu părăsi localitatea, aplicarea ilegală în calitate de sancţiune administrativă a arestului , muncii neremunerate în folosul comunităţii şi în alte cazuri prevăzute de lege.
Articolul 1423. Mărimea compensaţiei pentru prejudiciu moral
(1) Mărimea compensaţiei pentru prejudiciu moral se determină de către instanţa de judecată în funcţie de caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice cauzate persoanei vătămate, de gradul de vinovăţie al autorului prejudiciului, dacă vinovăţia este o condiţie a răspunderii, şi de măsura în care această compensare poate aduce satisfacţie persoanei vătămate.
(2) Caracterul şi gravitatea suferinţelor psihice sau fizice le apreciază instanţa de judecată, luînd în considerare circumstanţele în care a fost cauzat prejudiciul, precum şi statutul social al persoanei vătămate.

23 april 2018