Buna ziua. Sunt mamica in concediu de maternitate deja de 1 si 8 luni. Fabrica de la care am iesit in concediu a fost vandut[ si are alt proprietar. Acesta cere sa fiu concediata, dupa care sa revin la lucru dupa implinirea de 3 ani a copilului. Este posibil asa ceva? Ce drepturi am eu aici si ce sa fac? E posibil ca statul sa nu-mi mai achite statul indemnizatia lunara pana la 3 ani, sau sa trebuieasca sa intorc statului concediul pe care l-am primit? Ajutati-ma, va rog: cum pot sa procedez in asa caz? Multumesc anticipat!
Iulia Furtuna
Eugenia, daca sunteti angajata in baza unui contract individual de munca pe durata nedeterminata, atunci pina copilul Dvs implineste 4 ani - angajatorul nu are dreptul sa va concedieze (decit pentru unele cazuri disciplinare) vedeti art. 251 si 86 alin. (2) din Codul muncii: http://lex.justice.md/md/326757/
Daca sunteti angajata in baza... mai detaliat unui contract individual de munca pe durata determinata si termenul contractului expira pina cind copilul Dvs implineste 3 ani, atunci veti continua sa primiti indemnizatia de la stat cu conditia ca nu va veti angaja in alta parte (daca va angajati - trebuie sa iesiti in concediu de la noul loc de munca pentru a beneficia de indemnizatie - din nou sa depuneti documentele la CTAS). Vedeti in acest sens: Hotarirea Guvernului cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii nr. 1478 din 15.11.2002: În cazul încetării contractului individual de muncă pe durată determinată în perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, indemnizaţia pentru creşterea copilului nu se suspendă, cu condiţia că persoana asigurată nu se angajează la o altă unitate.
Daca doriti sa reveniti la munca in timpul concediului, trebuie sa depuneti o cerere scrisa la angajator cu 15 zile lucratoare inainte de data dorita si sa solicitati stabilirea unui timp de munca partial conform art. 97 din Codul muncii (adica nu 8 ore, dar 7 ore de munca, de ex) pentru a pastra indemnizatia. In acest caz, se va reduce nu doar regimul de munca zilnici, dar si cuantumul lunar al salariului (proportional timpului lucrat).
Succes!