Bună. Soția nu lucrează, soțul lucrează la stat. Angajatorul soțului, în contextul examinării cererii de concediu pentru îngrijirea copilului, a cerut să prezentăm câteva acte, printre care și dovada că soția activează și nu este în concediu de îngrijire a copilului. Evident, noi nu putem prezenta așa ceva, având în vedere că soția nu este angajată, respectiv nu putem depune cererea pentru indemnizație. Este legală toată această situație și, în particular, cererea angajatorului soțului? Ce soluții există în aceasta situație?
Tatiana Scobiola
Bună. Conform Codului Muncii, soţia aflată la întreţinerea soțului este considerată persoană asigurată, conform art. 124. Astfel, aveți tot dreptul de a beneficia de indemnizație.
Astfel, angajatorul trebuie să ofere un răspuns în scris care poate fi contestat ulterior.
După expirarea concediului de maternitate, persoanelor asigurate indicate la alin. (1) li se... mai detaliat acordă, în baza unei cereri scrise, concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizației din bugetul asigurărilor sociale de stat. Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani se acordă, opțional, unuia dintre părinți, unuia dintre bunici, unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tutorelui.
Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit de ambii părinţi alternativ, în fracţiuni, conform disponibilităţii fiecăruia, cu condiţia să nu se suprapună fracţiunile. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare.
În cazul solicitării concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului în fracțiuni, concediul se acordă în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii, pentru perioada indicată în cerere. La cerere se anexează o copie a certificatului de naștere al copilului.