Credit de nevoi personale luat de sotul meu, care a decedat intre timp

20 february 2023 89

Buna ziua. Sotul a luat un credit pe numele lui, iar eu figurez in calitate de fidejusor. La momentul contractarii creditului mentionat nu lucram, respectiv nu aveam venituri si niciun fel de bunuri inregistrate pe numele meu. Sotul a decedat in 2021, iar banca imi cere sa achit datoriile. Am incercat sa platesc timp de 8 luni, dupa care nu am mai avut bani. Am comunicat bancii ca nu am venituri si nu pot plati si, respectiv, am cerut reesalonarea platilor, dar banca a refuzat, dupa care eu nu am mai achitat nimic. Recent am aflat ca dosarul a ajuns la executor. Mentionez ca nu am deschis procedura de mostenire, fiind un caz complicat cu mai multi mostenitori si cu masa succesorala mai mica decat datoriile. Cum sa procedez in situatia descrisa?

Lawyer comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua Olesea.
Condoleanţele mele.
Dacă sunteţi fidejusor, nu neapărat trebuie să moşteniţi averea soţului pentru a fi obligată să achitaţi acel credit.
Fidejusorul este obligat să achite datoria indiferent de situaţie.

21 february 2023
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Articolul 1637. Caracterul accesoriu al obligației fidejusorului

(1) Obligația fidejusorului apare și devine scadentă doar în măsură în care apare și devine scadentă obligația debitorului față de creditor.

(2) Obligația fidejusorului nu poate depăși obligația debitorului. Această regulă nu se aplică în cazul în care obligația debitorului este redusă sau stinsă:

a) în... mai detaliat cadrul unei proceduri de insolvabilitate;

b) în alt temei legal din cauza incapacității debitorului de a executa pe motiv de insolvabilitate; sau

c) în virtutea legii din cauza unui eveniment care afectează persoana debitorului.

(3) Convenția dintre creditor și debitor de a accelera scadența obligației garantate sau de a face obligația mai oneroasă prin modificarea condițiilor în care se datorează executarea ei, sau de a majora suma ei nu afectează obligația fidejusorului dacă acea convenție s-a încheiat după momentul asumării fidejusiunii.
Articolul 1645. Reducerea drepturilor creditorului

(1) În măsura în care, din cauza comportamentului creditorului, fidejusorul nu se poate subroga în drepturile creditorului față de debitor și în drepturile creditorului rezultate din garanțiile personale și reale acordate de terți sau nu poate obține restituirea integrală în regres de la debitor sau de la terții care au acordat garanții personale ori reale, drepturile creditorului față de fidejusor se reduc în măsura necesară pentru a evita suportarea de către fidejusor a unui prejudiciu din cauza comportamentului creditorului. Dacă fidejusorul deja a executat, el are dreptul la restituirea corespunzătoare de la creditor.

(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică doar în cazul în care comportamentul creditorului este sub nivelul de prudență al unei persoane care își administrează afacerile cu prudență rezonabilă.

Articolul 1646. Cererea fidejusorului de a fi eliberat

(1) Fidejusorul care a oferit o garanție la cererea debitorului sau cu consimțămîntul expres ori prezumat al debitorului poate cere debitorului să determine eliberarea sa:

a) dacă debitorul nu a executat obligația garantată la scadență;

b) dacă debitorul este în incapacitate de plată sau a suferit o diminuare substanțială a patrimoniului; sau

c) dacă creditorul a inițiat o acțiune pe temeiul fidejusiunii împotriva fidejusorului.

(2) Eliberarea se consideră acordată și prin acordarea unei garanții adecvate.

(3) Fidejusorul nu poate fi eliberat de fidejusiune fără ca creditorul să renunțe expres la ea.

21 february 2023