Cum să ne asigurăm când cumpărăm un spațiu comercial prin barter?

20 april 2017 92

Bună ziua, noi cu soțul am hotărât să deschidem o grădiniță privată și am găsit un spațiu foarte bun pentru acest domeniu și avantajos că proprietarul e de acord să ne achităm cu barter pe lucrări de ventilare, încălzire etc.pe care le face firma soțului. Sa încheiat un contract de Antrepriză, dar spațiul încă nu este al nostru până nu va fi lucrările efectuate,pentru aceasta ne trebuie o sumă mare de bani și puțin procesul se întinde. Dar eu vreau să încep procesul cu documentația încetișor cu lucrările de finisare. Pentru ca să am acces la spațiu am încheiat contract de comodat cu proprietarul. Dar problema e că cum să ne asigurăm noi că propr. când vom finisa lucrările n-o să ne spună dragii mei sunteți liberi și spațiul e al meu.

Lawyer comments 3

Download discussion
Irina Șeghera
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua, Larisa.

Încheiaţi contract de locaţiune cu indicarea clauzei în contract că locatarul are dreptul să efectueze reutilarea, reconstrucţia şi reparaţia capitală a bunurilor închiriate numai cu acordul scris al locatorului, cu dreptul trecerii cheltuielilor de reparaţie în contul chiriei.

20 april 2017
Alexandru Ţurcan
  • Advocate
  • Business law

Inteleg ca avem 3 actori aici:
- Proprietar SRL
- Gradinita SRL
- Antreprenor SRL

CONTRACTE:
1. Intre Proprietar SRL si Antreprenor SRL a fost incheiat un contract de antrepriza; au fost efectuate lucrari; la Proprietar SRL a aparut o datorie fata de Antreprenor SRL ("Datoria")
2. Comodatul nu este o solutie buna si poate fi... mai detaliat reziliat oricand. Intre Proprietar SRL si Gradinita SRL trebuie de incheiat un contract de locatiune. Pe termen lung. Cu inregistrare la cadastru.
3. Intre toate cele 3 parti poate fi incheiat un acord, prin care:
- Gradinita se va obliga sa achite Datoria Proprietarului fata de Antreprenor
- sumele achitate de Gradinita catre Antreprenor se vor considera drept achitari fata de Proprietar conform contractului de locatiune a gradinitiei
Acordul nr. 3 trebuie facut impreuna cu un jurist, caci aici exista mai multe aspecte, care trebuie respectate. Dar este posibil.

20 april 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

Bine ai venit pe yAvo!
Tranzactia este una foarte complexa, de aceea Va recomand sa Va adresati la un jurist care sa citeasca Contractul de antrepriza.
Din cite inteleg:
1) doriti sa procurati acel imobil, nu sa-l luati in locatiune..?
2) lucrarile de antrepriza se fac la alt imobil, nu la cel... mai detaliat unde vreti sa amenajati gradinita ?

Daca e asa cum inteleg, atunci:
O soultie ar fi ca in Contractul de antrepriza sa se prevada expres ca remuneratia antreprenorului (firma sotului) este anume acordarea dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv unde vreti sa amenajati gradinita, cu indicarea termenelor de predare a imobilului si cu individualizarea cit mai exacta a imobilului.
Dar cred ca cea mai optima solutie ar fi incheierea unui act juridic separat, de regula de vinzare-cumparare, care sa prevada ca pretul pentru imobil constituie X euro, care va fi achitat de cumparator prin efectuarea lucrarilor in baza Contractului de antrepriza. Tot in acest contract de vinzare-cumparare, trebuie indicat ca dreptul de proprietate asupra imobilului va trece la cumparator dupa efectuarea integrala a lucrarilor de antrepriza, prin incheierea actului de predare-primire. Juridic ar fi corect ca cumparatorul imobilului sa figureze compania sotului Dvs (antreprenorul din celalalt contract). Acest act de vinzare-cumparare ar putea fi Notat la cadastru, ceea ce ar constitui o siguranta in plus pentru Dvs ca veti obtine dreptul de proprietate.
Daca actul de antrepriza a fost deja incheiat, nu stiu cum ar putea fi obligat acum proprietarul sa va ofere la sfirsitul lucrarilor proprietatea asupra imobilului, atita timp cit astfel de clauza nu este in Contractul de antrepriza.
Nu in ultimul rind trebuie sa verificati inca de pe acum starea juridica a imbilului, daca nu sunt sechestre, daca nu este grevat cu ipoteca, pentru ca toate aceste sarcini vor fi suportate de Dvs ca nou proprietar. Vedeti Extrasul din Registrul bunurilor imobile. Totodata verificati actul de proprietate asupra bunului, cu remarca ca daca a fost dobindit prin donatie este foarte riscant avind in vedere ca donatia poate fi revocata.
Sunt foarte multe aspecte, pe care ar trebui sa le luati in consideratie. De asta, Va recomand sa aratati actele unui jurist! (daca aveti nevoie, gasiti datele de contact in profil)
Succes!

20 april 2017