Cum sa procedez?

05 august 2022 4

Buna ziua. Am fost citat de catre executor sa ma prezint in legatura cu o amenda neachitată din 2021. Acea amenda a fost aplicata fara prezenta mea, fara a fi macar instiintat. Cum pot sa o contest, daca nu e tarziu?

Lawyer comments 2

Download discussion
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Vasile, din momentul când ați fost înștiințat oficial despre existența procesului verbal, DVS aveți la dispoziție 15 de contestare, așa se spune în Codul contravențional Articolul 448. Contestația împotriva deciziei agentului constatator asupra cauzei contravenționale
... mai detaliat (1) Contravenientul, victima sau reprezentantul acestora, procurorul, dacă este parte în cauza contravențională, în cazul în care nu sînt de acord cu decizia agentului constatator sau în cazul în care aceasta a fost emisă cu încălcarea normelor procesuale stabilite de prezentul cod, sînt în drept să conteste decizia emisă asupra cauzei contravenționale. Termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 15 zile de la data emiterii acesteia sau, pentru părțile care nu au fost prezente la şedința de examinare a cauzei contravenționale, de la data înmînării copiei de pe decizia respectivă în condițiile art. 4471 alin. (8).
(2) În cazul omiterii termenului prevăzut la alin. (1) din motive întemeiate, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii sau a perceperii despăgubirii materiale, persoana față de care a fost emisă decizia poate fi repusă în termen, la cerere, de către instanța de judecată competentă să examineze contestația.
(3) Persoana față de care a fost emisă decizia şi care a lipsit atît la examinarea cauzei, cît şi la pronunțarea deciziei şi nu a fost informată despre decizia emisă poate contesta decizia agentului constatator şi peste termen, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii contravenționale sau a perceperii despăgubirii materiale.
(4) Contestația împotriva deciziei emise asupra cauzei contravenționale se depune la autoritatea din care face parte agentul constatator, conform competenţei teritoriale, care a examinat cauza. În cel mult 3 zile de la data depunerii, agentul constatator expediază contestația şi dosarul cauzei contravenționale în instanța de judecată competentă.
(5) Contestația depusă conform alin. (1) suspendă executarea sancțiunii contravenționale aplicată prin procesul-verbal cu privire la contravenție sau prin decizia agentului constatator.
(6) În cazul prevăzut la alin. (2), pînă la soluționarea repunerii în termen, instanța de judecată poate suspenda executarea deciziei.
(7) Depunerea contestației peste termen, conform alin. (3), nu suspendă executarea deciziei agentului constatator. Instanța de judecată care examinează contestația poate suspenda executarea deciziei atacate.
(8) Persoana care face contestație împotriva deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale nu plăteşte taxă de stat.

06 august 2022
  • Legal consultant
  • Criminal law
  • Traffic violations
  • Other violations
  • Other areas
  • Family law

Bună Vasile, în practică des sunt întâlnite astfel de situaţii, instanţele acordând dreptate petenţilor, înştiinţaţi executorul că doriţi să contestaţi acel proces-verbal, înaintând o contestaţie către autoritatea unde activează agentul constatator, urmând să fie stabilit un termen, dacă veţi avea câştig de cauză, nu veţi achita nimic.

Dacă aveţi nelămuriri mă... mai detaliat contactaţi pe iacobalexandrulaw@gmail.com

Succes!

06 august 2022