Buă ziua. Am un copil de 3 ani. Cu tatăl acestuia nu am fost căsătorită și el ne-a părăsit când copilul avea 2 luni. Cu toate acestea, el este trecut în certificatul de naștere al copilului, dar copilul poartă numele meu. Vreau să-l decad pe tatăl copilului din drepturile părintești, pe cale amiabilă și el este de acord. Nu i-am cerut pensie alimentara și nici nu o vreau. În toți acești ani nu a venit o dată să vadă copilul. Care sunt pașii pentru a-l decădea pe cale amiabilă? Este nevoie de judecată?
Tatiana Scobiola
Bună. Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.
Articolul 67. Decăderea din drepturile părinteşti Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă: a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere; b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie... mai detaliat curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară; c) fac abuz de drepturile părinteşti; d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului; e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului; f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie; g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.
Astfel, din acest motiv invocat de Dvs nu e posibilă decăderea din drepturi părintești.
Există o altă cale legală, și anume: declarația la organul de stare civilă precum că tatăl înscris în rubrica tată nu este, de fapt, tată al copilului.
Dar atrageți atenția că în acest caz copilul va pierde toate drepturile (la pensie alimentară, la locuință, etc).