Buna! Am cumpărat un apartament cu reparație foarte veche, din anii 80. Am demolat blocul sanitar si am construit unul nou, puțin mai mare decât cel original. Trebuia să anunț autoritățile în domeniu sau nu?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
vezi Pretura....și Codul Contravențional.........Legea cu privire la locuințe....această ultimă lege, dacă nu mă greșesc, conține prevederi la tema dată........înainte......
Buna ziua, potrivit art. 13. Alin. (1) al Legi nr. 721 din 02-02-1996 privind calitatea în construcţii, lucrările de construcţii, precum şi de modernizare, modificare, transformare, consolidare şi de reparaţii se execută numai pe bază de proiect elaborat de către persoane fizice sau juridice şi verificat de către verificatorii de...mai detaliatproiecte atestaţi. Elaborarea proiectelor se efectuează în modul stabilit cu respectarea documentelor normative în vigoare, regimului arhitectural-urbanistic şi regimului tehnic, indicate în certificatul de urbanism eliberat de autoritatea administraţiei publice locale.
Astfel, urma înaintea demarării lucrărilor de pregătit setul de documente.
Potrivit art.177 alin (3) Cod Contravențional, încălcarea legislației la reconstrucția încăperilor manifestată prin: c) extinderea și reamplasarea neautorizată a bucătăriilor și a blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile în blocurile locative; se sancționează cu amendă de la 120 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 250 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 300 la 350 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Este posibil să fie aplicată și prevederile art. 4396 Cod contravențional, Demolarea construcțiilor neautorizate se aplică în cazul faptelor prevăzute la art.116, 134, 1341, 168, art.177alin.(3), alin.(4)lit.c)și d), art.178, 179 şi 226 şi atrage, după caz, remedierea construcțiilor afectate în urma intervențiilor neautorizate.
Sfatul meu este să nu comunicați la moment autorităților despre reconstrucție, să solicitați acuma de la primărie certificatul de urbanism pentru proiectare și deja să perfectați tot setul de acte necesare pînă nu a fost constatată contravenția.
Va fi costisitor, dar oricum e mai ieftin decît amenda 6000-9000 lei + obligația de a readuce la starea inițială a construcției.
Dacă nu vă este clară procedura de solicitare a documentelor permisive, contactați un avocat, datele de contact le găsiți din belșug pe această resursă web..
Sergiu Musteata
vezi Pretura....și Codul Contravențional.........Legea cu privire la locuințe....această ultimă lege, dacă nu mă greșesc, conține prevederi la tema dată........înainte......