Bună ziua! Sunt într-o situație dificila și as fi recunoscător pentru un sfat bun. Sunt bărbat, am 36 de ani, locuiesc în Belgia de peste 10 ani și am dubla cetățenie: română și belgiana. Am muncit legal tot acest timp și sunt cu toate actele in regula.
Din 2017 sunt căsătorit cu o cetățeanca a Republicii Moldova, care între timp a primit și rezidenta belgiana pe 5 ani. De când a călcat în Belgia, nu are nici măcar o ora muncita, niciunde.
In 2018 s-a născut fica noastră, care este doar cetățean belgian.
Nu ne mai înțelegem, ea evita relațiile conjugale, dormim in camere separate, etc. Ne apropiem rapid de divorț, nu cred ca mai poate fi evitat. Ea este foarte sigura ca va primi custodia fetitei pentru ca este mama, și ca se va duce cu ea în Republica Moldova, unde vor trai foarte bine din pensia alimentara trimisa de mine. De fapt, este posibil ca acesta sa fi fost planul ei de la început. Este posibil sa obțin eu custodia fetitei, având în vedere ca sunt cetățean belgian, lucrez, iar apartamentul este inchiriat doar pe numele meu? Dacă nu, este posibil sa o împiedic măcar sa ducă fetita în Republica Moldova? Menționez ca ea nu vorbește limba regiunii, nu are experienta în munca, nu are dreptul la șomaj, etc. nu cred se poate întreține singura în Belgia. Ce as putea face pentru a îmi creste șansele? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Igor Brinișter
Buna!
Vă recomand să vă adresați de îndată unui avocat belgian și în regim de urgență să o acționați în instanța de judecată acolo în Belgia. Odată cu introducerea acțiunii de divorți solicitați și determinarea domiciliului permanent(custodia asupra copilui) al copilului cu Dvs. și atașați toate probele din start (dovada că... mai detaliat aveți un loc de muncă, care este venitul net lunar, contractul de chirie, dovada achitării serviciilor comunale locative aferente închirierii imobilului, etc.).
În cazul în care o să așteptați să vedeți ce face dânsa sau o să încercați amiabil să soluționați ceva riscați să scăpați lucrurile de sub control, iar dânsa revenind în R.Moldova va introduce o acțiune în justiție în Moldova și atunci riscați să luptați contra morilor de vânt!
Copilul de fapt, deține atât cetățenia Belgiei, cât și cea română și moldovenească, în baza principiului jus sanguinesc (legăturii de sânge).
Totuși, la moment cele mai strânse legături juridice ale copilului sunt cu statul belgian, fiindcă e născută pe teritoriul Belgiei și deține cetățenia acestui stat, având și domiciliul permanent tot în Belgia.
Totodată, instanța de judecată din Belgia ar fi competentă să examineze cauza și datorită faptului că ultimul domiciliu comun al soților este în Belgia.
În cazul în care soția părăsește Belgia împreună cu copilul imediat depuneți o cerere fie în instanța de judecată competentă, fie la autoritatea publică competentă o cerere în temeiul Convenției din 25.10.1980 asupra unor aspecte civile ale răpirii internaționale de copiii.