Dobanda de intarziere

18 june 2023 54

Buna ziua. Am avut intarzieri la rambursarea unui credit si in 2020 dosarul a ajuns la executor. Avand si alte credite active si salariu neoficial, am depus cerere sa achit lunar o suma rezonabila. De atunci, timp de trei ani ani, am achitat esalonat si aproape am stins datoria (suma creditului, taxa de stat, onorariul executorului), dar executorul imi spune ca mai am de achitat si dobanda de intarziere. Nici nu cunosc cat ar constitui aceasta. Este legal ceea ce face executorul?

Lawyer comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua.
Dacă achitarea a fost făcută cu întîrziere (în rate), atunci la cererea creditorului, executorul poate calcula dobînda de întîrziere.

Codul de executare prevede:
Articolul 24. Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor sume rezultate din întîrzierea executării

(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi... mai detaliat alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

(2) Încheierea executorului judecătoresc se emite, în condiţiile alin.(1) al prezentului articol, doar la momentul încasării/executării sumei obligaţiei principale. Încheierea respectivă este document executoriu şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la data emiterii. Încheierea respectivă este executorie după devenirea sa definitivă, numai dacă debitorul nu consimte expres asupra executării ei imediate. Competent pentru emiterea şi executarea acestei încheieri este executorul judecătoresc care stabileşte obligaţia principală.

(3) Sub incidenţa prezentului articol nu se află documentele executorii prin care s-a dispus aplicarea de sancţiuni contravenţionale sau de pedepse penale.

20 june 2023
Maria Gogu
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua Doamna Anna,

Executorul judecătoresc în temeiul art. 24 din Codul de Executare la cererea creditorului este în drept să calculeze și să încaseze dobânzile, penalitățile și alte sume rezultate din întârzierea executării, în funcție de rata inflației și în conformitate cu art. 619 din Codul civil.
Sumele menționate,... mai detaliat se calculează de la data la care hotărârea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanța a devenit exigibilă (scadentă) și până la data plății efective a obligației cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă și durata suspendării procedurii de executare.
Pentru a nu vă aplica această dobândă sau pentru a o micșora, notificați creditorul și solicitați micșorarea sau stingerea acesteia, în majoritatea cazurilor ei merg spre întimpinare. Dacă aveți o relație bună cu executorul judecătoresc vorbiți inclusiv și cu el și solicitați ca creditorul să nu perceapă dobânda de întârziere.

20 june 2023