Deţin 2/3 dintr-un aprtament, în care pe parcursul numai a anului 2017 am investit aproximativ 20.000 lei. Trebuie de reparat baia, veceul, coridorul, de schimbat uşa de la întrare, de închis balconul, de făcut reparație în dormitor - în total este necesar undeva 10.000 Euro pentru a-l aduce la un nivel corespunzător cerinţelor unui apartament la ziua de astăzi. Din acaastă cauză e foarte complicat de a găsi chiriaşi, cu atît vai mult iarna, numai termocomul trimine facturi în sumă de 1.200-1.600 lei pe lună.
De aceea eu consider că apartamentul nu-mi aduce venit, dimpotrivă am nevoie de dotaţii pentru întreţinerea lui. Legea mă impune să declar contractul de locaţiune, în care este stipulat că locatarii achită pentru chirie plăţile comunale pentru lunile în care vine factura pentru încălzire, iar pe lunile de vară 800 lei pe lună. Este în drept Inspectoratul fiscal să ceară 7% din sumele de plată a facturilor şi din cei 800 lei care nu sunt de ajuns pentru a iniția reparația nici în baie?
Igor Brinișter
Depinde cum ați formulat clauza contractuală cu privire la prețul chiriei. Dacă aceasta include în sine și plata facturilor atunci trebuie impozitata întreaga sumă, deoarece se prezuma ca locatarul va achita chiria iar în aceasta suma se includ și cheltuielile aferente. Dacă dvs prevedeti ca Locatarul suplimentar la plata chiriei... mai detaliat sa achite plata facturilor pentru serviciile comunale, gaz, energie electrică etc, o sa achitați impozitul de 7% doar din suma chiriei