Indemnizatia la nastere dupa concediere de la serviciu

21 march 2017 44

Sotul a fost concediat de la serviciu la 17 februarie, insa buletinul pentru indemnizatia de nastere a fost deschis cu data de 22 februarie. Ce putem face ca sa primim indemnizatia la nastere?

Lawyer comments 1

Download discussion
Ana Galus
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law

Stimata Aliona,

Presupun ca prin indemnizatia de nastere aveti in vedere indemnizatia pentru cresterea copilului pina la implinirea virstei de 3 ani?

Pentru ca doar in acest caz ar fi relevanta angajarea sotului, odata ce sotia aflata la intretinerea sotului asigurat beneficiaza de o astfel de indemnizatie, in cazul in care... mai detaliat sotul intruneste conditiile legale necesare.

Conform Hotărîrii de Guvern cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii (care poate fi accesata la http://lex.justice.md/document_rom.php?id=FA845B95:C0C94885), persoană neasigurată se consideră mama/tata care la data naşterii copilului nu este încadrat în cîmpul muncii. Asadar, este importanta data nasterii copilului.

Pe 22 februarie angajatorul sotului Dvs. i-a emis declarația Rev-5 (Declarația privind stabilirea indemnizațiilor de asigurare socială a persoanei asigurate), dvs. nefiind angajata si fiind considerata ca aflindu-va la intretinerea sotului.

Asadar, daca la data nasterii copilului sotul era deja concediat, dvs. nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pina la implinirea virstei de 3 ani.

Daca insa la data nasterii copilului sotul dvs. era inca angajat, atunci veti beneficia de aceasta indemnizatie daca sotul dvs. intruneste conditiile legale necesare:

* daca are un stagiu total de cotizare de cel putin 3 ani, adica a fost angajat in baza unui contract individual de munca (fiind astfel efectuate plati cu titlu de contributii) cel putin 3 ani. SAU

* daca are un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani - dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului. SAU

* pentru asiguraţii care desfăşoară activitate pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată, inclusiv cei care muncesc la lucrări sezoniere - dacă au stagiul de cotizare specificat mai sus ori de cel puţin 12 luni, realizat în ultimele 24 de luni anterioare producerii riscului asigurat (nasterea copilului).

(Vedeti Lege privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=313082)

Insa, pentru mai multe detalii, contactati http://cnas.md/.

Succes!

21 march 2017