Inregistrarea contractului de vanzare-cumparare la cadastru

15 may 2023 58

Buna ziua. In aprilie curent am procurat un apartament. In actul de vanzare-cumparare, am fost indicata doar eu in calitate de cumparator si doar eu am semnat contractul. Sunt casatorita cu un cetatean strain, avem resedinta in strainatate, dar casatoria a fost inregistrata in Republica Moldova. In contract este indicat ca imobilul procurat va fi detinut in proprietate in devalmasie. Am intampinat dificultati la inregistrarea contractului la cadastru, unde mi-au cerut IDNP-ul sotului, dar el nu are asa ceva, deoarece nu este cetatean al Moldovei. Care este procedura de inregistrare a contractelor de acest gen cand unul din soti nu este cetatean? Este posibil de inregistrat doar pe mine, pentru ca este clar din contract ca sotul are parte exact ca mine si dispunem de actul de casatorie oficial. La ASP nu mi-au dat explicatii clare si nu stim unde sa ne adresam. Multumesc.

Lawyer comments 4

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună. IDNP-ul în puteți solicita de la Inspectoratul General pentru Migrație.

LEGE Nr. 1543 din 25-02-1998 cadastrului bunurilor imobile
Articolul 39. Înregistrarea dreptului de proprietate comună în devălmăşie

(1) La înregistrarea dreptului de proprietate comună în devălmășie asupra bunurilor imobile, în registrul bunurilor imobile se indică datele despre ambii soți, potrivit actului justificativ... mai detaliat în al cărui temei se face înregistrarea. În cazul în care în act este indicat doar unul dintre soți, iar bunurile au fost dobândite în timpul căsniciei, înregistrarea dreptului de proprietate comună în devălmășie se va face la cererea scrisă a soțului indicat în act. Registratorul va decide înregistrarea dreptului comun la cererea soțului indicat în act dacă din conținutul certificatului de căsătorie, corelat cu situația juridică a dreptului, rezultă că dreptul de proprietate s-a dobândit în timpul căsătoriei, iar, conform legii, nu urmează a fi atribuit la categoria bunurilor personale ale soțului indicat în actul justificativ. Neînscrierea în registrul bunurilor imobile a datelor despre celălalt soț nu conduce la pierderea de către acesta a dreptului de proprietate asupra bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.

16 may 2023

Buna ziua. Va multumesc de raspuns. Sa inteleg ca numarul de identificare de la IGM ar fi suficient ? Pentru ca la cadastru ne-au spus ca avem nevoie de cod fiscal de la SFS (mama mea s-a adresat la ei prin procura ) si nu intelegeam care e legatura cu... mai detaliat SFS .

Probabil s-a avut in vedere de IGM ?
Va multumesc , ne vom adresa la ei direct pentru informatii suplimentare .

16 may 2023
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

SFS trebuie să-i elibereze Certificat de atribuire a codului fiscal/Adeverința prin care se confirmă faptul identificării persoanei fizice nerezidente în Registrul fiscal de stat prin numărul de identificare de stat.

Informaţia necesară o găsiţi aici
https://sfs.md/en/generalization-database-orders/967

16 may 2023

Buna seara
Si care e diferenta dintre codul eliberat de SFS si cel de la IGM?
Multumesc

16 may 2023