Bună ziua! În 2011 a fost emisă pe numele meu o hotarâre de încasare a unei sume de bani (10.000 lei). S-au încasat doar 25% din suma dată până în prezent, dar săptămână trecută abia am aflat că beneficiarul a decedat în 2016. La solicitarea mea de a-mi prezenta cine este moștenitorul, executorul a zis ca nu deține așa act - nimeni nu s-a adresat pentru a fi recunoscut moștenitor. Ce actiuni ar trebui să întreprind pentru a-mi apară interesele? Mulțumesc anticipat.
Igor Brinișter
Buna Arcadie,
De fapt, executorul judecătoresc ar trebui să expedieze interpelări în adresa Ministerului Justiției și al Agenției Servicii Publice să afle dacă a fost deschisă procedura succesorală și cine sunt succesorii creditorului pentru a-i informa despre procedura de executare și a purcede la înlocuirea creditorului cu succesorul în drepturi.
Executorul trebuie... mai detaliat să întreprindă toate acțiunile necesare, or riscă să fie atras la răspundere disciplinară dacă se adeverește că există succesori.
De altfel, în cazul în care succesiunea e vacantă(nu există succesori), atunci statul prin intermediul Serviciului Fiscal de Stat devine moștenitor.
Nu va grăbiți să vă bucurați de necazul/decesul creditorului, deoarece în cazul în care se identifică vreun moștenitor pe linie directă sau colaterală, inclusiv până în al IV-lea grad, s-ar putea să solicite calcularea și încasarea dobânzii de întârziere pentru faptul ca nu ați executat în termen!