Majorarea cuantumului pensiei alimentare

27 february 2024 3

Bună ziua. Fostul soţ este plecat peste hotare, dar achită pensie alimentară în mărime de 1.300 lei lunar, conform hotarârii judecătoriei Drochia, pentru că nu are venituri oficiale. Eu cu copilul locuim în Chişinau şi cheltuielile pentru creșterea și educarea unui copil de 9 ani sunt destul de mari. Cum/unde pot depune cerere pentru majorarea cuantumului pensiei alimentare? Nu am bani pentru a achita serviciile unui avocat?

Lawyer comments 2

Download discussion
Sergiu Galeru
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Other areas
  • Labour law

Bună ziua!
Formulați cererea de chemare în judecată respectând art. 166, 167 Cod de Procedură Civilă. În circumstanțele de fapt indicați motivele din care solicitați majorarea, iar circumstanțele de drept-normele juridice relevante, ex. art. 110 CF.
Cererea o depuneți la instanța de judecată de la domiciliu dvs. (conform art. 39 Cod... mai detaliat de procedură civilă) sau a fostului soț din R.M.
Instanța competentă o puteți verifica pe adresa https://instante.justice.md/ro/map-search
Odată formulată cererea, achitați 200 lei-taxa de timbru, datele bancare le găsiți pe www.instante.justice.md
Ulterior, cererea de chemare în judecată împreună cu anexele o depuneți la instanța competentă sau o expediați prin Poșta Moldovei cu aviz de recepție.
Succes!

27 february 2024
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna ziua d-na Ana, sunteți în drept să angajați un avocat din oficiul ( mun. Chișinău, str. A. Ruso 1 în regiunea PAN COM , sect. Râțcani ). Eu so să vă comunic ce spune Codul familiei Articolul 110. Modificarea cuantumului pensiei de întreţinere stabilite de instanţa judecătorească sau... mai detaliat scutirea de plata acesteia

În cazul în care starea materială sau familială a uneia dintre părţi s-a schimbat, instanţa judecătorească, luînd în considerare şi alte circumstanţe importante ale părţilor, este în drept, la cererea oricăreia dintre ele, să modifice cuantumul pensiei de întreţinere sau să-l scutească pe debitorul întreţinerii de plata acesteia.
Și ce spune Codul de procedură civilă al. 5 Articolul 39. Competenţa la alegerea reclamantului
(1) Acţiunea împotriva pîrîtului al cărui domiciliu nu este cunoscut sau care nu are domiciliu în Republica Moldova poate fi intentată în oricare dintre sediile instanței de la locul de aflare a bunurilor acestuia sau în instanţa de la ultimul lui domiciliu din Republica Moldova.
(2) Acţiunea împotriva unei persoane juridice sau a unei alte organizaţii poate fi intentată şiîn oricare dintre sediile instanței de la locul de aflare a bunurilor acestora.
(3) Acţiunea care izvorăşte din activitatea unei sucursale sau reprezentanţe a unei persoane juridice sau a unei alte organizaţii poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la locul unde sucursala sau reprezentanţa îşi are sediul.
substituit prin LP133 din 15.11.18 МО 467-479 din 14.12.18 art. 784
(4) Acţiunea pentru plata pensiei de întreţinere şi acţiunea pentru constatarea paternităţii pot fi intentate şi în oricare dintre sediile instanței de la domiciliul reclamantului.
(5) Acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanțeide la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi întemeiate.
(6) Acţiunea de divorţ în cazul în care unul dintre soţi este declarat, în modul stabilit, dispărutfără veste, este supus unei măsuri de ocrotire judiciare (ocrotire provizorie, curatelă sau tutelă) ori este condamnat la privaţiune de libertate poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanțeide la domiciliul reclamantului.
(7) Acţiunile ce ţin de restabilirea în dreptul la muncă, la pensie, la locuinţă, de revendicare a bunurilor sau a valorii lor, de reparare a prejudiciului cauzat prin condamnare ilegală, tragere ilegală la răspundere penală, prin aplicare ilegală a măsurii preventive sub forma arestului preventiv sau sub forma impunerii angajamentului scris de a nu părăsi localitatea ori prin aplicarea ilegală a sancţiunii administrative a arestului pot fi intentate şi în oricare dintre sediile instanței de la domiciliul reclamantului.
(8) Acţiunile în reparare a prejudiciului cauzat prin vătămare a integrităţii corporale ori prin altă vătămare a sănătăţii sau prin deces pot fi intentate şi în oricare dintre sediile instanței de la domiciliul reclamantului ori în oricare dintre sediile instanței de la locul prejudiciului.
(9) Acţiunile în reparaţie a daunei cauzate bunurilor unei persoane fizice sau ale unei organizaţii pot fi intentate şi în oricare dintre sediile instanței de la locul daunei.
(10) Acţiunea în apărare a drepturilor consumatorului poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la domiciliul reclamantului sau în oricare dintre sediile instanței de la locul încheierii sau executării contractului.
(11) Acţiunea născută din contractul în care se indică locul executării lui poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței din acel loc.
(111) Acţiunea ce ţine de încasarea datoriei scadente din contractul încheiat între agenţii economici poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la sediul reclamantului.*
______________________________________
* Notă: Articolul 39 completat cu alin. (111) prin LP nr.163 din 22.07.2011 (art.III-XV) - declarată neconstituţională prin HCC3 din 09.02.12, MO38-41/24.02.12 art.7; în vigoare 09.02.12

(12) Acţiunea împotriva pîrîtului care este o organizaţie sau un cetăţean al Republicii Moldova cu sediul ori cu domiciliul pe teritoriul unui alt stat poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la sediul ori domiciliul reclamantului sau în oricare dintre sediile instanței de la locul de aflare a bunurilor pîrîtului pe teritoriul Republicii Moldova.
(13) Acţiunile în materie de asigurare se pot depune în oricare dintre sediile instanței de la domiciliul asiguratului, de la locul aflării bunurilor sau de la locul accidentului.
(14) Alegerea între instanţele care, conform prezentului articol, sînt competente să judece cauza aparţine reclamantului.
(15) – abrogat
(16) În acţiunea în constatare a existenţei sau inexistenţei dreptului, competenţa instanţei se determină după regulile prevăzute pentru acţiunile care au ca obiect executarea prestaţiei.

28 february 2024