Bună ziua. Directorul unei instituții publice a dat indicații contabilului să nu achite (fără explicații) premiul unui angajat, deși toți ceilalți salariați l-au încasat. În luna următoare, același director a dat indicații ca salariatului în cauză să nu i se transfere salariul pe card, știind că salariatul are de gând să scrie cerere de eliberare din serviciu. Angajatului i s-a spus că are datorii la contabilitate (700 de lei), dar salariul pe care trebuia să-l încaseze este mai mare și, prin urmare, putea fi oprită suma menționată, iar restul salariului putea fi transferat pe card. Într-un final, salariatul menționat s-a eliberat la sfârșitul lunii, dar nu a primit salariul și nici vreo explicație din partea administrației referitoare la omisiunea de a-i achita salariul și premiul menționat mai devreme. Ce poate face salariatul vizat pentru a-și apăra drepturile? În cadrul acelei instituții se mai fac practică achitarea unor suplimente la salariu, în numerar, doar unor salariați, la indicația directorului. Este legal acest lucru? Mulțumesc!
Andrei Țurcan
Bună ziua Tatiana.
Orice sancțiune legată de neplata salariului este ilegală conform Codului muncii. Nici chiar pentru abateri disciplinare sau prejudicii materiale este ilegal de a reține salariul din partea angajatorului. Referitor la refuzul plății unor premiale la salariu necesită a fi văzută argumentarea. Probabil că motive serioase nu sunt.... mai detaliat
Sigur că urmează adresarea în instanța judiciară.
În ce ține de faptul că în instituție se achită salariul în numerar, acest lucru trebuie probat. Dacă nu sunt dovezi atunci va fi imposibil de a demonstra acest lucru fără o inspecția muncii sau din partea Serviciului Fiscal cu bani marcați. În orice caz achitarea în numerar a banilor nu afectează situația angajatului în privința căruia s-a procedat ilegal după cum ați descris Dvs.