Patronul a incetat activitatea si nu plateste salariile datorate

27 april 2017 53

Unde am lucrat, s-a închis întreprinderea și nu mi-au dat salariu. Am deja 6 luni și nici vorbă sa ne plătească. Spuneți va rog în acest caz ce pot face? Este posibil de făcut sa primesc salariu?

Lawyer comments 2

Download discussion
Irina Șeghera
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua.

Salariul reprezintă orice recompensă sau cîştig evaluat în bani, plătit salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată sau care urmează a fi prestată.

În caz de neachitare în termenul stabilit de prevederile art. 142 (1) al Codului Muncii angajatorul poate fi sanctionat... mai detaliat conform art. 57 al Codului Contravenţional.

Totodată, conform art. 145 al Codului Muncii angajatorul este obligat sa achite salariatului compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului.
Compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat dacă reţinerea acestuia a constituit cel puţin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.

Modul de calculare a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia se stabileşte de Guvern, de comun acord cu patronatele şi sindicatele.

În conformitate cu art. 355 alin. (1) lit. b) termenul privind soluţionarea litigiului individual de muncă ce ţine de plata unor drepturi salariale este de 3 ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului.

Dvs puteţi să depuneţi o cerere prealabilă la angajator, şi ulterior să vă adresaţi în instanţă de judecată. În acelaşi timp adresaţi-vă la Procuratură şi la Inspecţia Muncii cu o plîngere.

Succes.

27 april 2017
Iulia Furtuna
  • Advocate
  • Labour law
  • Civil law
  • Family law

Suplimentar celor de mai sus, vedeti care este temeiul incetarii raporturilor de munca indicat in carnetul dvs de munca. Daca este "lichidarea unitatii" sau "reducerea de personal", aveti dreptul la o indemnizatie de concediere platibila in marimea si conditiile reglementate de art. 186 din Codul muncii http://lex.justice.md/md/326757/

De asemenea, pe linga... mai detaliat salariu si, eventual, indemnizatia respectiva, angajatorul este obligat sa va compenseze in bani toate zilele de concediu anual nefolosite care s-au acumulat pina in ultima zi de lucru.

27 april 2017