Poate creditorul sa ceara angajatorului meu sa opreasca o parte din salariu pana la pronuntarea unei decizii a instantei in acest sens?

29 january 2023 232

Buna ziua. Am luat un credit de 3 mii de lei si nu l-am rambursat. Recent m-a sunat juristul creditorului si mi-a comunicat ca a depus cerere de chemare in judecata si in paralel va cere angajatorului meu sa retina o parte de salariu. E posibil asa ceva?

Lawyer comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua Maria.
Reţinerile din salariu pot fi făcute doar pentru datorii faţă de angajator sau în cadrul executării silite.
Reţinerea din salariu va fiposibilă doar după ce va fi hotărîrea judecătorească şi intentată o procedură de executare silită.

Codul muncii prevede:
Articolul 148. Reţinerile din salariu

(1) Reţinerile din salariu se pot face numai... mai detaliat în cazurile prevăzute de prezentul cod şi de alte acte normative.

(2) Reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia:

a) pentru restituirea avansului eliberat în contul salariului;

b) pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul;

c) pentru acoperirea avansului necheltuit şi nerestituit la timp, eliberat pentru deplasare în interes de serviciu sau transferare într-o altă localitate ori pentru necesităţi gospodăreşti, dacă salariatul nu contestă temeiul şi cuantumul reţinerilor;

d) pentru repararea prejudiciului material cauzat unităţii din vina salariatului (art.338);

Articolul 149. Limitarea cuantumului reţinerilor

din salariu

(1) La fiecare plată a salariului, cuantumul total al reţinerilor nu poate să depăşească 20 la sută, iar în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare – 50 la sută din salariul ce i se cuvine salariatului.

(2) În caz de reţinere din salariu în baza cîtorva acte executorii, salariatului i se păstrează, în orice caz, 50 la sută din salariu.

(3) Limitările prevăzute la alin. (1) şi (2) nu se aplică reţinerii din salariu în caz de urmărire a pensiei alimentare pentru copiii minori. În acest caz, suma reţinută nu poate fi mai mare de 70 la sută din salariul care se cuvine să fie plătit salariatului.

(4) Dacă suma obţinută prin urmărirea salariului nu este suficientă pentru satisfacerea tuturor pretenţiilor creditorilor, suma respectivă se distribuie între aceştia în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.

29 january 2023
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună ziua!
Nu este posibil.
Doar după judecarea cauzei,emiterii unei hotărâri pe caz și transmiterii dosarului la executor (în cazul în care nu achitați în cadrul judecării cauzei), executorul judecătoresc are dreptul să aplice această modalitate de executare silită.

Articolul 105 Codul de executare
Urmărirea salariului şi a altor venituri ale debitorului
(1) Salariul... mai detaliat şi alte venituri băneşti ale debitorului pot fi urmărite în baza documentelor executorii în cazul în care:
a) se execută hotărîrile privind încasările periodice (pensia de întreţinere, repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, în legătură cu pierderea întreţinătorului etc.);
c) debitorul nu are bunuri sau bunurile lui nu sînt suficiente pentru a acoperi întreaga sumă urmărită;
d) în alte cazuri, la cererea creditorului.
(2) Persoanele fizice şi juridice sînt obligate, la cererea executorului judecătoresc, să prezinte în termen informaţii despre cîştigul lunar şi despre alte venituri ale debitorului.
Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

30 january 2023