Pot sa fiu inchisa daca nu achit datoriile la credite?

01 january 2020 353

Buna ziua. Am credite neachitate, a avut loc judecata, fapt despre care am fost anunata de executorul judecatoresc. Eu nu pot achita acum suma ceruta, pentru ca inca sunt in concediu de maternitate. Voi iesi la serviciu si voi achita. Spuneti-mi, va rog, pot sa fiu inchisa daca nu achit aceste datorii?

Lawyer comments 2

Download discussion
  • Legal consultant
  • Business law
  • Civil law
  • Real estate law

Bună ziua Sofia,

Pentru neachitarea creditelor Dvs nu puteți fi trasă la răspundere penală sau contravențională.

Executorul poate aplica doar măsuri executorii (sechestre, interdicții etc).

Pentru o consultație mai detaliată vă sunt la dispoziție.

02 january 2020
Vitalie Onofrei
  • Advocate
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law

Buna
posibilitate de atragere la răspundere există, doar că aceasta este condiționată expres, este vorba de intenție expresă de eschivare de la executare și nu imposibilitate, norma sună în felul următor:
Contravențional
Articolul 318. Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată
(1) Neexecutarea... mai detaliat intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată ori a documentului executoriu menționat la art. 11 lit. c) sau d) din Codul de executare
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale.
(2) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare de către o persoană cu funcţie de răspundere a documentelor indicate la alin. (1) ori împiedicarea executării acestora
se sancţionează cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale.

Penal
Articolul 320. Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată

(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

(2) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare de către o persoană cu funcţie de răspundere a hotărîrii instanţei de judecată, precum şi împiedicarea executării ei, dacă aceste fapte au fost comise după aplicarea sancţiunii contravenţionale,

se pedepsesc cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Luați în calcul că imposibilitatea reală(faptică) adică lipsa de venit sau bunuri spre valorificare, nu cad sub incidența acestor articole.

sancțiunea se aplică doar la demersul executorului judecătores, însă, decizia este pronunțată de instanța de judecată, care va examina oportunitatea unei asemenea sancțiuni, pentru a evita abuzuri din partea executorului.

02 january 2020