Buna ziua. O persoana a fost angajata din 1989 pana in 1892 ca profesoara in Balti, apoi din ianuarie 1992 pana in aprilie 1992 a lucrat ca educatoare la gradinita din sat. Apoi a iesit in concediu de maternitate. In 1998 cand trebuia sa iasa din concediu, gradinita s-a inchis, respectiv nu erau locuri de munca. In 2005 a fost angajata la Bibioteca in scoala din sat, unde lucreaza pana in prezent. In urma unei revizii, i s-a facut un recalcul salarial, si s-a dovedit faptul ca nu i s-a acordat corect sporul pentru vechimea in munca. Respectiv, persoana in cauza este acum impusa sa achite, pana la data de 31 decembrie anul curent, 6 mii lei pentru un recalcul de 7 ani. Ca solutie revizorul a propus sa i se opreasca salariul integral pentru cateva luni. Intrebarea este: se face recalculul pentru 7 ani? Stiam ca se face pentru 3 ani. E corect ca sa i se opreasca salariul integral? Cine trebuie sa achite: angajatul sau contabilitatea care a gresit? Poate sa intoarca suma data pe o perioada mai lunga de timp? Sa zicem nu pana la 31 decembrie 2018, dar pana la 31 decembrie 2019?
Gheorghina Drumea
Buna, conform Codului Muncii art.148 alin. (5) Salariul plătit în plus salariatului de către angajator (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare) nu poate fi urmărit, cu excepţia cazurilor unei greşeli de calcul.
Respectiv,eroarea contabilului care nu a aplicat corect prevederile legale nu poate fi pusa pe seama angajatului,... mai detaliat deci acesta nu poate fi obligat la restituirea a careva sume.