Recuperarea sumei de garantie

11 april 2018 5

Buna ziua. Am achitat o suma de garantie in baza unui acord cu agentie imboiliara, in baza careia ma oblig sa inchei contractul de vinzare-cumparare a unui apartament. In anuntul cu aparatamentul dat, era specificat 82m patrati. Acum aflu de la cadastru ca el era de fapt 77m patrati. Pot eu sa renunt la cumparare si sa imi restitui suma de garantie?

Lawyer comments 6

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Buna Alexandru,
Teoretic puteți solicita rezilierea și să vă întoarcă banii, deoarece calitățile bunului nu corespund celor declarate inițial.
Trebuie să menționez că în această situație foarte mult contează forma actului juridic ce l-ați semnat cu agenția imobiliară, cui ați transmis banii, aveți o dovadă scrisă că ați transmis banii, vi s-a... mai detaliat eliberat sau nu bon de casă, sau poate ați achitat banii la bancă.
Agenția imobiliară nu este în drept să vă solicite o asemenea garanție și să mențină la ei această garanție în lipsa unor împuterniciri (procură autentificată notarial).

11 april 2018

Multumesc mult pentru raspuns rapid.
Aici puteti vizualiza documentul care l-am semnat:
https://www.dropbox.com/s/2ztwhznl6shstp8/20180412_074554.jpg?dl=0

Bon de plata nu am primit.
Motivul pentru ca am fost rugat sa dau suma aceasta in avans a fost ca proprietarul aflindu-se peste hotare sa isi poata cumpara bilete la avion fiind sigur ca va veni aici sa vinda apartamentul.
Proprietarul... mai detaliat bilet inca nu si-a cumparat. Agentul inca nu a retras imobilul din vinzare, ceea ce e deja o incalcare a acestui acord, presupun eu.
Va rog sa imi spuneti ce parere aveti luind in consideratie aceste detalii.
Multumesc.

12 april 2018
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Buna Alexandru,
Reieșind din conținutul actului observ că nu este indicată suprafața bunului imobil.
În afară de acest act, mai sunt și alte acte? Ați semnat cu această persoană juridică un contract de intermediere comercială sau poate ei au semnat un asemenea contract cu proprietarul bunului imobil?
Personal consider că intermediarul(agenția imobiliară) ar... mai detaliat trebui să vă restituie banii, deoarece npotrivit prevederilor legale însăși legiuitorul l-a lipsit pe intermediar de dreptul de a primi careva mijloace bănești, deoarece nu ei suportă riscurile.
Codul civil al RM - Articolul 1194. Lipsa împuternicirilor de acceptare a plăţilor
Intermediarul comercial nu se consideră împuternicit să accepte o plată sau o altă formă de remunerare prevăzută în contract.
Într-adevăr faptul că agenția imobiliară nu a restras publicitatea acestui bun deja poatefi interpretată ca o încălcare.
Mai mult ca atât, potrivit legislației fiscale a RM, această categorie de agenți economici nu sunt în drept să incaseze mijloace bănești în valută străină.
Având în vedere modul în care operează agențiile imobiliare, (să ne amintim cazul Pro Imobil Grup) compania dată operează conducîndu-se de aceleași principii și scheme de evaziune fiscală.
Reieșind din conținutul actului ce l-am văzut consider că agenția imobiliară poate fi atrasă la răspundere contravențională și sancționată în baza următoarelor prevederi legale:
Codul contravențional al RM - Articolul 293/1. Încălcarea regulilor de exploatare
a maşinilor de casă şi control
(1) Exploatarea maşinilor de casă şi control fără memorie fiscală, defectate, nesigilate /neînregistrate de /la Serviciul Fiscal de Stat sau în lipsa contractului valid de asistenţă tehnică cu prestatorul autorizat
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
[Art.293/1 al.(1) modificat prin LP178 din 21.07.17, MO301-315/18.08.17 art.537]
(2) Deteriorarea sau distrugerea premeditată a maşinii de casă şi control ori înlocuirea premeditată a memoriei fiscale sau a programului de aplicaţie al maşinii de casă şi control
se sancţionează cu amendă de la 45 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(3) Degradarea, pierderea, nimicirea, lipsa registrului maşinii de casă şi control, legalizat în modul stabilit, pentru înregistrarea cronologică a datelor fiscale stocate în memoria fiscală ori completarea lui neregulată sau incompletă (inadecvată)
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(4) Lipsa maşinii de casă şi control sau efectuarea decontărilor cu consumatorii fără utilizarea maşinii de casă şi control sau emiterea (perfectarea) bonului de casă (bonului de plată în cazurile prevăzute de actele normative) fără toate elementele obligatorii, sau emiterea (perfectarea) bonului de casă (bonului de plată în cazurile prevăzute de actele normative) de o valoare ce nu corespunde sumei achitate real, sau nepredarea premeditată a bonului de casă (bonului de plată în cazurile prevăzute de actele normative) consumatorului, înlocuirea bonului de casă sau predarea premeditată a altui document consumatorului, precum aviz de plată în numerar, factură, bon de comandă-livrare, notă de plată, buletin de schimb valutar
se sancționează cu amendă de la 18 la 42 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
(5) Existenţa excedentului sau deficitului de mijloace băneşti în caseta (sertarul) pentru bani a maşinii de casă şi control sau în alt loc special destinat primirii şi păstrării temporare a mijloacelor băneşti din activitatea curentă, ce depăşeşte o unitate convenţională,
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale.
(6) Neimprimarea benzilor de control sau nimicirea lor pînă la expirarea termenului de păstrare (arhivare)
se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(7) Lipsa la vedere a anunțului prin care se atenționează consumatorul despre dreptul de a cere bonul de casă (de forma și conținutul stabilit) și obligația de a-l prezenta la examinarea eventualei reclamații
se sancţionează cu amendă de la 30 la 45 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(8) Degradarea, pierderea, nimicirea, lipsa cărţii tehnice (paşaportului) sau a cartelei de înregistrare, sau a registrului de evidenţă a serviciilor de asistenţă tehnică pentru maşina de casă şi control
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(9) Desfăşurarea activităţilor de instalare, reparare, deservire tehnică a maşinilor de casă şi control fără a deține certificatul de înregistrare în calitate de centru de asistență tehnică pentru mașinile de casă și de control cu memorie fiscală respectivă sau desfășurarea activităților de instalare, reparare, deservire tehnică cu certificatul de înregistrare cu termenul de valabilitate expirat, sau perfectarea incompletă (inadecvată) a registrului de evidenţă a serviciilor de asistenţă tehnică pentru maşina de casă şi control
se sancţionează cu amendă de la 42 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 45 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(10) Exploatarea (inclusiv asistenţa tehnică) a maşinilor de casă şi control excluse din Registrul unic al maşinilor de casă şi control, precum şi a celor scoase de la evidenţă (înregistrare) la Serviciul Fiscal de Stat
se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
[Art.293/1 al.(10) modificat prin LP178 din 21.07.17, MO301-315/18.08.17 art.537]

Articolul 279. Prezentarea de informaţii neautentice sau incomplete despre caracteristicile produselor şi ale serviciilor
Prezentarea de informaţii neautentice sau incomplete despre caracteristicile produselor şi ale serviciilor la etapa plasării pe piaţă şi/sau comercializării, trecerea sub tăcere a indicilor calitativi, a proprietăţilor produselor şi a regulilor de folosire a lor
se sancţionează cu amendă de la 6 la 42 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

12 april 2018
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Dvs. ați putea folosi această informație în negocierile dvs cu agenția imobiliară pentru a-i determina pe aceștia să vă restituie integral suma ce le-ați transmis-o, sumă care în general nu au dreptul să o ceară și să o rețină la ei.

12 april 2018

Eu personal nu am mai semnat cu ei nici un contract, doar acest acord. Si nu stiu daca agentia a semnat vreun oarecare contract cu ei.
Inca o data va multumesc pentru raspuns!

12 april 2018
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Pentru puțin!

13 april 2018