Bun[ ziua! Mi-a fost anulat dreptul de a conduce mijloace de transport pentru un termen de patru ani. Termenul menționat a expirat de curând. Programul probațional antialcool și antidrog l-am frecventat. Pentru susținerea examenului de rebobândire a permisului de conducere, este nevoie să urmez cursurile școlii auto sau merg direct la examene?
Petru Caraman
Pentru redobândirea dreptului de a conduce mijloace de transport urmează să respecte procedura stabilită de art. 21(1) alin. (2) din Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier, care statuează că ”Dreptul de conducere anulat poate fi redobândit, în condiții generale, după decăderea temeiurilor de anulare a acestuia, la prezentarea... mai detaliat unei dovezi în acest sens, și susținerea de către solicitant, la autoritatea competentă, a examenului de calificare pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule, pe categorii și subcategorii de vehicule solicitate. Suplimentar, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), dreptul de conducere anulat poate fi redobândit după frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog și expirarea termenului de 4 ani din momentul condamnării.”
Potrivit, pct. 39 din din Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, aprobat prin HG 181/2022, Pentru admiterea cererii și constituirea dosarului de repunere în dreptul de a conduce vehicule după un termen de privare mai mic de un an, persoana urmează să întrunească lipsa restricțiilor menționate la pct. 4, cu excepția restricțiilor ce urmează să fie ridicate conform cererii depuse de repunere în dreptul de a conduce vehicule și la prezentarea în subdiviziunea competentă a documentelor nominalizate la pct. 22 subpct. 1), 2) și 9) și pct. 38 subpct. 1) alineatele întâi și al doilea și subpct. 2), după caz.
În condițiile stabilite de pct. 22 subpct. 1), 2) și 9) și pct. 38 subpct. 1) din Regulament, Prin urmare, pentru admiterea la examen urmează să prezentați:
1) cererea-tip și declarația pe proprie răspundere, semnate de către solicitant, că asupra dreptului de a conduce vehicule deținut/solicitat nu sunt aplicate restricții, datele completate în cerere, precum și cele ce se conțin în documentele anexate la cerere sunt veridice, iar documentele prezentate sunt autentice, conform modelului aprobat de către Instituția Publică Agenția Servicii Publice;
2) actul de identitate;
3) dovada achitării tarifului stabilit, cu excepția plăților electronice.
4) adeverința medicală a conducătorului de vehicul și a candidatului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule (Formularul nr. 083/e), cu excepția cazurilor în care acest document este înscris în Sistemul informațional automatizat „Asistență Medicală Primară”, iar informația respectivă, prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect), este înregistrată în Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al conducătorilor de vehicule”.