Bună ziua. Am divorțat acum doi ani. Instanța a stabilit sa achit pensie de întreținere a copilului in marime de 1/4 din venit. La putin timp dupa pronuntarea divortului, ne-am impacat cu fosta sotie si am trait impreuna aproximativ 1 an și 7 luni. În aceasta perioada, am locuit în imobilul procurat in timpul căsătoriei. Fosta soție nu lucra (se afla în concediu pentru ingrijirea copilului) si eu întrețineam familia. După ce ne-am despartit din nou, fosta sotie a apelat la executorul judecatoresc si a cerut ca eu sa-i achit 2.400 lei lunar, plus datoria acumulată pe parcursul perioadei mentionate de un an și șapte luni (57.193 lei). Poate executorul să stabilească suma lunară și care ar fi acțiunile mele de mai departe - trebuie să achit restanța cerută de fosta soție, dacă de fapt eu am întreținut-o pe ea și pe copil în perioada respectivă?
Andrei Domenco
Bună ziua,
Cuantumul pensiei alimentare și modul de achitare se modifică doar prin instanța de judecată și nu de către executorul judecătoresc, acesta fiind în competență de a executa hotărârea de judecată.
Mai mult ca atât, In cazul în care anterior ați solicitat incetarea procedurii de executare după ce vați împăcat -... mai detaliat procedura in baza acestui titlu executoriu nu va mai putea fi reluata - vedeti art. 83 Cod de executare.
Alta este situația dacă soția nu a deschis anterior procedura de executare și dorește abia acum în baza titlului executoriu să încasaeze pensia alimentara care era dispusă 1/4 din salariu.
Verificați și termenul de prescripție deoarece Titlul executoriu poate fi prezentat spre executare în decursul a 3 ani de la rămînerea definitivă a hotărîrii judecătoreşti în al cărei temei a fost emis.